KHN pleit voor behoud van het lage btw-tarief en lagere lasten op arbeid. Dat is wat ondernemend Nederland nu nodig heeft voor economische groei en werkgelegenheid. Een belangrijk onderwerp van gesprek is de wens van het kabinet om in de belastingherziening het 6% btw-tarief af te schaffen met als gevolg een hoger tarief van 21%. Een slechte zaak volgens KHN. Want die opgelegde ‘gastvrijheidsbelasting’ kan alleen de horecasector al 35.000 banen kosten.

Hoorzitting Belastingherziening

De Tweede Kamer-hoorzitting op 25 maart over de belastingherziening heeft geen concreet resultaat opgeleverd. Uitgangspunt van het nieuwe belastingstelsel is minder lasten en netto meer overhouden. Een belangrijke zet als je de werkgelegenheid voorop stelt. Dat vindt ook VNO-NCW, waar KHN bij is aangesloten. Over hoe je dat precies vorm geeft en waar je het geld via belastingen dan wel vandaan haalt, blijven de politieke meningen verdeeld. Wel lijken alle partijen te beseffen dat het belastingstelsel niet te snel veranderd moet worden. Voordat je aan de btw zit, zouden eerst de lasten op lager betaalde arbeid verlaagd en de toeslagen veranderd moeten worden.

Visie experts: ook btw is belasting op arbeid

Tijdens de hoorzitting gaven centrale organisaties en wetenschappers hun visie op de voorgenomen veranderingen. Zij stellen onder meer dat arbeidskosten ook toegevoegde waarde is waarover btw wordt berekend. Daarom is in hun visie btw ook een belasting op arbeid. Verhoog je de btw in sectoren die nu het 6% tarief hanteren en arbeidsintensief zijn, dan moet je vooral daar de lasten op arbeidsloon verlagen. In ieder geval tot aan het modale loon, vindt KHN. Ook het woud aan toeslagen en heffingskortingen moet dan op de schop om daarvoor geld vrij te maken.

Toekomst

Als het geld niet uit een hogere btw komt, moet je dan de winstbelasting verhogen? Het laatste woord over de belastingherziening is nog niet gesproken. In de toekomst gaat het ook over alle aspecten van de winstbelasting, een eenvoudig uniform btw-tarief, loon- en inkomstenbelasting zonder de wirwar aan toeslagen en heffingskortingen, belasting op vermogen, milieubelasting op natuurlijke grondstoffen als olie en gas en de lokale belastingen als de OZB.

'Slecht plan'

KHN pleit met onze partners in Gastvrij Nederland vurig voor behoud van het lage btw-tarief en lagere lasten op arbeid. Algemeen directeur Lodewijk van der Grinten: “De prijzen laten stijgen door meer btw in onze branche is funest voor het stimuleren van bestedingen door consumenten. De consument houdt per saldo ook niet meer geld over in zijn portemonnee. Dat helpt dus de Nederlandse binnenlandse economie niet en daarom is het verhogen van de btw en andere belastingen een heel slecht plan.”

Vernietigende conclusies NYFER

Het kabinet verkoopt de hogere opbrengst van de btw over heel Nederland als een lastenverlichting en verwacht dat de belastingherziening 100.000 nieuwe banen oplevert. Maar niets is minder waar. Het NYFER-onderzoek laat zien dat ruim de helft daarvan op voorhand al teniet wordt gedaan in de gastvrijheidssector. Er is geen sprake van lasten verlichten, alleen van verschuiven.

Minder werk, belasting en hogere kosten sociale zekerheid

Het afschaffen van het 6% btw-tarief vernietigt 55.000 banen in de gastvrijheidssector. Voor de horecasector betekent dat 35.000 banen minder. En zoals we ook in andere EU-landen zien zal de btw-opbrengst tegenvallen, en ook de kosten van sociale zekerheid zullen hoger uitvallen dan verwacht. Terwijl het onafhankelijk bewezen is dat het herinvoeren van verlaagde btw juist weer banen oplevert, btw-opbrengsten verbeteren en de kosten van sociale zekerheid lager zijn door meer banen. Dat zijn de conclusies uit het rapport van het onafhankelijke onderzoeksinstituut NYFER dat is uitgevoerd in opdracht van alle partners van Gastvrij Nederland. De gastvrijheidseconomie biedt nu nog veel banen en kansen.

Minder echte omzet en geen groei

Bij afschaffing van het 6% btw-tarief leveren de horeca en andere partners in de gastvrijheideconomie zoals recreatie, musea en cultuur zo’n 1,5 miljard euro aan omzet in. Door een hogere btw stijgt de consumentenprijs, waardoor de feitelijke horecaomzet daalt. Bij gelijke bestedingen van de consument, valt er in de horeca zo’n miljard euro aan omzet weg. De economische koek wordt niet groter. De ruim 1,5 miljard euro lastenverzwaring komt nooit meer een-op-een bij ons terug via lastenverlichting. De verschillen tussen Nederland en buurlanden worden weer groter. Het risico van omzet die weglekt is in de grensstreek al gebleken bij de accijnsverhogingen.

Belastingherziening

Het kabinet verkent de belastingherziening. Meer belasten op consumeren (btw), meer gemeentebelastingen, meer milieubelastingen en wat minder inkomstenbelasting. Per saldo zijn dat net zo veel lasten. Voor het zomerreces komt het kabinet met een uitwerking van de belastingherziening.

Meer informatie

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens