190

Voedselverspilling

De situatie

Een derde van het voedsel wordt wereldwijd weggegooid. Dat is 1,3 miljard ton per jaar. In Nederland wordt per persoon tussen de tussen de 105 en 152 kilo voedsel per jaar verspild. De horeca verspilt jaarlijks rond de 55.000 ton aan voedsel. Voedselverspilling vindt zowel plaats in de keuken als bij de gast. Het terugdringen van voedselverspilling is dus een belangrijk thema zowel voor de branche als de Nederlandse en Europese overheid.

Een groeiend aantal horecaondernemers zet zich in om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. De eerste stap is de voedselverspilling te meten. Meten is immers weten. Waar vindt in mijn onderneming te meeste voedselverspilling plaats? KHN heeft samen met de Wageningen Universiteit een meetformulier ontwikkeld. Als je weet waar de voedselverspilling zit, geeft KHN tips om deze voedselverspilling terug te dringen. Dit levert niet alleen een financieel voordeel op maar je levert ook een positieve bijdrage aan een beter milieu.

Standpunt KHN Voedselverspilling

KHN vindt dat voedselverspilling moet worden teruggebracht, maar dat ondernemers vrij zijn om hier zelf actie op te ondernemen. De focus bij voedselverspilling in de horeca moet wat ons betreft liggen op de mise-en-place en de portiegrootte.

KHN vindt dat het meten van voedselverspilling niet verplicht kan en moet worden. Maatregelen tegen voedselverspilling moeten altijd kansen bieden, ofwel een business case laten zien.

Terug
Meer standpunten

https://twitter.com/khn 787936653616742400