Laatste ontwikkelingen 'Bieronderzoek'

Update 21 november 2011

image-library

Op 2 november 2011 werd in Café Dudok het 'Bieronderzoek' gepresenteerd aan de pers. Het onderzoek 'Rendement en Relatie' is een initiatief van KHN en in opdracht van het bedrijfschap Horeca en Catering uitgevoerd door het EIM (Economisch Instituut Midden- en Kleinbedrijf). KHN wil met de feiten uit dit rapport o.a. bereiken dat afnameverplichtingen in de horecabiermarkt afgeschaft worden.

Belangrijkste bevindingen

Belangrijkste bevindingen uit het rapport 'Rendement en Relatie':

 • 75% van alle bierafzet is gebonden aan een bierbrouwer;
 • 1 op de 6 panden is eigendom van de brouwers;
 • 11% van de horecabedrijven heeft een geldlening of borgstelling van de brouwers;
 • Hoe groter de binding met de brouwer, hoe minder de nettowinst;
 • (Pand)gebonden ondernemers betalen de hoofdprijs! Zij profiteren niet van lagere hectoliterkortingen terwijl er wel een afnameverplichting is;
 • Daarnaast geeft het rapport aan hoe groter de binding met de brouwer, hoe ongelukkiger de ondernemer zich voelt;
 • De bierinkoopprijs voor ondernemers is tot twee keer hoger dan de verkoopprijs voor consumenten in de supermarkt.

Feiten

De feiten uit het rapport tonen onomstotelijk aan dat

 • De huidige horecabiermarkt niet concurrerend is;
 • Er geen economische vooruitgang wordt geboekt;
 • En de consument (dus) niet profiteert van een breder aanbod en/of lagere prijs.

Publicaties in de media

De media hebben dit onderwerp breed opgepakt zie bijvoorbeeld:

 • Financieele Dagblad (3 november 2011) Bierbrouwer melkt cafebaas uit
 • Telegraaf & Radio 1 (11 november 2011) Prijs biertje kan omlaag
 • NRC (18 november 2011) Heineken wil rol als financier van Horeca beperken
 • Nu.nl (19 november 2011) Horeca wil af van afnamebeding bier
 • NOS (19 november 2011) Cafébazen met handen en voeten gebonden aan de brouwer

KHN stelt vraagtekens bij de huidige praktijk

Een brouwer kan een ondernemer verplichten om max. 5 jaar zijn bier af te nemen. Langer mag niet. Er is echter één uitzondering: is het pand waarin het bedrijf wordt uitgeoefend eigendom van de brouwer of huurt de ondernemer het pand van de brouwer als tussenverhuurder (de brouwer huurt dan weer van de pandeigenaar) dan kan de verplichte afname van bier net zo lang duren als de ondernemer het pand huurt van die brouwer. Als ondernemer kun je daardoor eigenlijk niet overstappen naar een concurrerende brouwer en dus geen kant op.

Brouwers vinden dat hun manier van handelen in overeenstemming is met (Europese) mededingingsregels. Uiteindelijk gaan de NMa en de Europese Commissie daar over. Wij vinden dat de NMa en de Europese Commissie met het rapport in de hand, nog eens goed moeten kijken of al die contracten met afnamebedingen, in het bijzonder die voor onbepaalde tijd in huurcontracten, wel in overeenstemming zijn met de kartelregels. Met andere woorden, of dat allemaal wel zo mag. KHN is van mening dat de huidige vrijstelling van brouwers op het kartelverbod "buiten toepassing verklaard" (=ongeldig) moet worden.

KHN start lobby richting politiek

KHN heeft medio november een brief gezonden naar de (Europese en landelijke) politiek, de NMa en de Europese Commissie om een lobby te starten om de Europese vrijstelling voor pandbinding buiten toepassing te verklaren. Het wachten is op de eerste reacties.

KHN gaat gesprekken aan met bierbouwers

KHN wil een eerlijke balans in het zakendoen tussen brouwers en horeca-ondernemers. Inmiddels zijn er gesprekken gepland (medio december 2011) met Heineken, Grolsch en Bavaria. De afspraak met AbInbev om met KHN  rond de tafel te zitten wordt nog gepland.

Bel voor gratis advies naar 0348-489 411

Ondernemers kunnen hier -GRATIS- terecht voor alle problemen die zij ervaren. Onder andere problemen met hun brouwer. De consulenten van de afdeling Info & Advies staan u bij met eenvoudige en complexe vraagstukken. Ook startende horecaondernemers worden ondersteund met advies als het gaat om de eventuele onderhandelingen met een brouwer. Deze onderhandelingen zijn van groot belang en kunnen ook op maat worden ondersteund door een van de consulenten.U kunt de afdeling Info & Advies bereiken onder telefoonnummer 0348-489 411


Als lid van KHN kunt u vijf dagen per week terecht bij Info & Advies. Aarzel niet om de telefoon te pakken als u met vragen zit: 0348 489411