Vraag nu eHerkenning aan!

Steeds meer zaken kunt u met de overheid digitaal regelen. Daar heeft u dan wel een eHerkenningsmiddel voor nodig. Vraag nu eenvoudig eHerkenning aan!

Alle horecaondernemers hebben in juli 2016 een brief ontvangen van het ministerie van Economische Zaken waarin wordt uitgelegd hoe u met eHerkenning zaken kunt doen met de overheid.

Wat is eHerkenning?
eHerkenning is een gestandaardiseerd inlogsysteem waarmee u veilig online een aantal zaken kunt regelen met de overheid. eHerkenning is te vergelijken met een DigiD, maar dan voor organisaties. Zoals burgers met DigiD inloggen bij de overheid, zo kunt u dit doen met eHerkenning. U ontvangt een eHerkenningsmiddel, waarmee u toegang heeft tot eHerkenning. Een eHerkenningsmiddel is, net als DigiD, strikt persoonlijk. eHerkenning wordt door diverse marktpartijen aangeboden die voldoen aan de eisen die de overheid stelt. U kunt het aanvragen van eHerkenning zien als het aanvragen van een paspoort. Vanwege de privacy zijn daar hoge veiligheidseisen aan gesteld en daarmee dus ook zorgvuldige procedures die u één keer moet doorlopen.

Steeds meer overheidsdiensten maken gebruik van eHerkenning
Ondernemers kunnen op dit moment vrijwel bij iedere overheidsdienst inloggen met eHerkenning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het online aanvragen van een vergunning, keuringen, meldingen doen bij de Voedsel­ en Warenautoriteit, het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag of toegang tot jouw Berichtenbox van de overheid. Op eherkenning.nl vindt u een actueel overzicht van deelnemende overheidsdiensten.

Efficiënt, betrouwbaar en veilig
Met een eHerkenningsmiddel kunt u veilig en snel inloggen bij alle overheidsdiensten en organisaties die zijn aangesloten op eHerkenning. Hierdoor heeft u dus niet voor iedere organisatie een ander inlogmiddel nodig. Zodra u inlogt met uw eHerkenningsmiddel herkent de overheidsdienst direct namens welke organisatie u wilt gaan handelen. Veiligheid en betrouwbaarheid zijn gegarandeerd. Kijk voor meer informatie op eHerkenning - dé digitale sleutel voor ondernemers en de overheid.

  

Video met uitleg over eHerkenning

 

Vraag & Antwoord

Wat is eHerkenning?

U kunt eHerkenning ook zien als een soort DigiD voor bedrijven. Zoals burgers met DigiD kunnen inloggen bij de overheid, zo kunnen bedrijven, ondernemers en beroepsbeoefenaren dat met eHerkenning. Een belangrijk verschil is dat DigiD wordt verstrekt door de overheid en eHerkenning door commerciële bedrijven.

Met eHerkenning wordt het eenvoudiger om online zaken met elkaar te doen. U kunt met één inlogmiddel, een eHerkenningsmiddel, veilig inloggen bij alle aangesloten organisaties. U hoeft dan niet meer voor elke organisatie een ander inlogmiddel te gebruiken.

Hoe werkt eHerkenning?

In essentie regelt eHerkenning de digitale herkenning (authenticatie) en controleert het de digitale bevoegdheid (autorisatie) van iemand die online een dienst wil afnemen. Zo krijgen zij toegang tot de dienst. In principe is eHerkenning gewoon een toegangspoort waar wordt gecontroleerd of u daadwerkelijk bent wie u zegt dat u bent. Maar ook of u mag doen wat u wilt doen.

Inloggen met eHerkenning
Als u wilt inloggen bij een organisatie die eHerkenning gebruikt, dan heeft u een eHerkenningsmiddel nodig. Dit is uw persoonlijke inlogmiddel, bijvoorbeeld een gebruikersnaam-wachtwoordcombinatie of een gebruikersnaam–wachtwoordcombinatie dat is aangevuld met een extra code.

Hoe betrouwbaar is het eHerkenningsmiddel?

Er zijn eHerkenningsmiddelen op 5 betrouwbaarheidsniveaus: van laag tot zeer hoog. Per middel verschilt het niveau van zekerheid, de inlogmethode, de prijs en de aanvraagprocedure.

Een eHerkenningsmiddel is persoonsgebonden en kan niet worden gedeeld of overgedragen. Dit gaat fraude tegen en een organisatie is er zo altijd zeker van dat de juiste medewerker inlogt om namens de organisatie zaken te doen.

Wie bepaalt met welk niveau ik moet inloggen?

De organisatie waar u met eHerkenning moet inloggen bepaalt het betrouwbaarheidsniveau en daarmee welk eHerkenningsmiddel u nodig heeft. Zo vraagt de gemeente Zoetermeer bijvoorbeeld betrouwbaarheidsniveau 1 om in te loggen voor hun webdiensten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vraagt betrouwbaarheidsniveau 2+ om in te kunnen loggen.

Het is daarom belangrijk dat u weet welk betrouwbaarheidsniveau bij de webdienst hoort waar u moet inloggen. Op basis daarvan vraagt u een eHerkenningsmiddel aan.

U kunt met uw middel altijd inloggen op webdiensten waar een lager niveau vereist is. Heeft u bijvoorbeeld een middel op niveau 2+ (EH2+)? Dan kunt u ook inloggen op diensten waar niveau 1 of 2 wordt gevraagd. U dient dan wel over de juiste machtigingen te beschikken.

Is een eHerkenningsmiddel persoonsgebonden?

Ja, een eHerkenningsmiddel is persoonsgebonden en dus niet overdraagbaar aan andere personen.

Een machtiging biedt uitkomst: hiermee geeft een tekenbevoegd persoon van een organisatie iemand anders toestemming om namens deze organisatie zaken te doen. Ga op eherkenning.nl naar Machtigen voor meer informatie.

Terug
KHN Ledenvoordelen