Stijging energiebelasting leidt tot hogere energierekening

De energiebelasting wijzigt drastisch in 2020. Wat zijn de gevolgen en wat kan je er aan doen? KHN Energie helpt!

Op Prinsjesdag heeft de regering de belastingplannen voor 2020 gepresenteerd. Deze zijn inmiddels goedgekeurd in zowel de Tweede als de Eerste Kamer.

In grote lijn zijn er twee veranderingen

  1. De regering wil het gebruik van gas ontmoedigen en laat daarom de 1e schijf van de Energiebelasting (EB) op gas fors stijgen. Dit raakt iedereen die gas verbruikt.
  2. De regering verandert de verdeling van het totaal te innen bedrag aan Opslag Duurzame Energie (ODE) tussen consumenten en bedrijven van 50/50 naar 33/67. Dit heeft een groot effect op vooral hoge volumes van gas én van elektriciteit. Overigens wordt de ODE vanaf 2020 “Opslag duurzame energie- en klimaattransitie”.

De meest relevante wijzigingen met betrekking tot gas

  • Het EB tarief voor een jaarlijks gasverbruik tot 170.000 m3 stijgt met bijna € 0,04/m3 in 2020. Vervolgens zal dit EB tarief in de periode 2021 – 2026 jaarlijks met €0,01/m3 stijgen.
  • Het ODE tarief voor een jaarlijks gasverbruik tot 170.000 m3 stijgt met € 0,025/m3 en voor een jaarverbruik van meer dan 1 miljoen m3 ruim € 0,015/m3.

De meest relevante wijzigingen met betrekking tot elektriciteit

  • Alle Energiebelasting (EB) tarieven dalen minimaal. Dit komt omdat een tijdelijke verhoging uit voorgaande jaren weer wordt teruggedraaid. Maar het is zo minimaal dat het weinig effect op je rekening zal hebben.
  • De ODE tarieven voor de eerste drie schijven tot 10 GWh stijgen elk circa € 0,01/kWh.
  • De vermindering energiebelasting (“heffingskorting”) voor aansluitingen met een verblijfsfunctie stijgt van € 257 naar € 436.
  • Alle bedrijven met meer dan 25.000 kWh per jaar gaan in 2020 meer betalen aan belasting: EB en ODE bij elkaar opgeteld.

Wat betekent dit voor mij?

De impact kan aanzienlijk zijn, zeker voor hoge verbruiksvolumes. Houd er dus rekening mee dat de rekening die je in januari ontvangt (bij gelijk verbruik) aanzienlijk hoger is dan vorig jaar. In deze tabel zie je de exacte voorgestelde nieuwe tarieven voor 2020 en de verschillen met 2019. KHN Energie heeft een tool waarin je jouw gas- en elektriciteitsvolumes kunt invoeren om te zien wat de wijzigingen voor jou betekenen.

Kijk of je kunt besparen op je energieverbruik en je leveringskosten

Bovenstaande veranderingen zijn wettelijk bepaald, dus gelden voor iedereen en zijn niet onderhandelbaar. Doel van de maatregelen is het (zakelijk) energieverbruik verminderen. Als je een kostenstijging wilt beperken, is de grootste besparing vaak minder energie verbruiken. Verder zijn de leveringstarieven van je energiecontract vaak wél onderhandelbaar (afhankelijk van de looptijd van je energiecontract), dus het is slim om daar ook naar te laten kijken. KHN Energie kan je adviseren over beide. Vul onderstaand formulier in dan nemen zij vrijblijvend contact met je op.

Contactformulier

Ben je geïnteresseerd in dit KHN-ledenvoordeel? Vul dan dit formulier in. Dan neemt onze voordeelpartner vrijblijvend contact met je op.

Tip: via dit formulier kun je makkelijk en vrijblijvend informatie aanvragen over meerdere ledenvoordelen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens