Hoe zit het met muziek- en beeldrechten in de horeca?

Als u een horecabedrijf heeft, dan wilt u waarschijnlijk muziek en/of videobeelden kunnen afspelen voor uw gasten. In dat geval moet u rekening houden met de vergoedingen die u moet betalen voor het afspelen van ‘beschermde muziek en beelden’. De partijen die deze vergoedingen innen zijn Buma, Sena en Videma. Wilt u geen vergoedingen betalen voor muziek in uw bedrijf? Dat kan met een abonnement op KHN Muziek.

Buma

Buma (in de volksmond Bumastemra genoemd) is de auteursrechtenorganisatie in Nederland die de belangen van componisten en tekstdichters behartigt. Buma is ook de partij die de vergoedingen incasseert voor uitvoeringen van beschermde muziek in het openbaar. Dit betekent simpel gezegd dat u, als u in uw bedrijf muziek afspeelt, een vergoeding moet betalen aan Buma. Met een lidmaatschap van KHN ontvangt u 17,5% extra korting bij Buma.

Sena

Sena is de partij in Nederland die de vergoedingen voor naburige rechten incasseert. Dit zijn de vergoedingen die u betaalt voor het afspelen van achtergrond- en amusementsmuziek in uw bedrijf. De inkomsten die Sena genereert worden verdeeld onder de betreffende artiesten en platenproducenten. Met een lidmaatschap van KHN krijgt u hoge kortingen op het tarief dat u Sena moet betalen.

Videma

Als u uw gasten tv aanbiedt, op hun kamer of in uw café of restaurant, moet u volgens de Auteurswet toestemming hebben van de rechthebbenden van tv-programma´s. Hiervoor klopt u aan bij Videma, die de licenties verstrekt voor de vertoning van de tv-beelden van nagenoeg alle Nederlandse publieke en commerciële zenders. Met een lidmaatschap van KHN ontvangt u bij Videma een korting tot 20%.

FOX Sports

Als u in uw horecabedrijf live sportwedstrijden wilt uitzenden dan heeft u een licentie nodig van FOX Sports. FOX Sports is dé live sportzender van Nederland en zendt onder andere alle speelrondes van de Eredivisie uit en de wedstrijden van de UEFA Europa League. Ook is er aandacht voor American Football, basketbal en tennis. Met een lidmaatschap van KHN ontvangt u 7,5% korting op deze licentie.

Spotify, mag dat dan wel?

Spotify mag u niet gebruiken in uw zaak. Volgens de gebruiksvoorwaarden van Spotify mag Spotify alleen voor privégebruik worden ingezet. Dat geldt ook voor diensten als Last.fm, Nokia Comes With Music en Apple Music.

Reprorecht

Daarnaast is er in Nederland nog zoiets als reprorecht. Dit is een vergoeding die u moet betalen voor het dupliceren van beeldmateriaal zoals faxen, kopiëren en scannen. De factuur bedraagt ongeveer 30 euro en u ontvangt deze vanzelf.

Terug