Wij realiseren ons als geen ander dat dit een enorme impact heeft op jullie bedrijven. Wij zijn dan ook elke dag met man en macht in de weer om jullie belangen hierin op goed mogelijk te behartigen.

Naar aanleiding van onze gesprekken hierbij namens wethouder Said Kasmi het onderstaande bericht. Hierin vind je de informatie over hoe het zit met de landelijke coronaregels en tref je de mogelijkheden voor de winterterrassen in de stad Rotterdam.

Hou vol!

Met vriendelijke groet,
KHN Rotterdam

Iris Wulffraat


- Bericht van gemeente Rotterdam -

Beste Rotterdamse horecaondernemer,

Helaas neemt het aantal coronabesmettingen weer sterk toe, ook in onze stad. Om die reden zijn de landelijke regels op maandag 28 september wederom aangescherpt. De nieuwe landelijke regels kunt u vinden op www.rotterdam.nl/corona.

De gevolgen van deze maatregelen zijn voor de horeca en voor u als ondernemer bijzonder ingrijpend. Ik kan me voorstellen dat het u de nodige zorgen oplevert. Het zijn moeilijke tijden en de toekomst is ongewis. De gemeente wil u zoveel mogelijk tegemoetkomen. Besloten is de horeca in Rotterdam, waar dat kan, meer ruimte te geven in de vorm van winterterrassen. Hopelijk biedt dat voor u enig soelaas en zorgen we daarmee ook voor wat meer gezelligheid in onze stad. Waarbij ik op wil merken dat het onzeker is hoe de situatie rond het virus zich verder ontwikkelt en wij uiteraard zullen meebewegen als er door de Rijksoverheid andere maatregelen worden afgekondigd. Vooralsnog zijn winterterrassen mogelijk, maar we weten niet hoe de dag van morgen er uit ziet.

Via deze mailing wil ik u informeren welke mogelijkheden er zijn voor winterterrassen.

Winterterrassen
Rotterdam verlengt de terrasuitbreiding tot 1 april 2021. De gemeente vertrouwt erop dat ondernemers de winterterrassen zelf goed regelen. Het gebruik van de extra ruimte of het plaatsen van overkappingen is tijdelijk en geen verworven recht.

Terrasvlonder
Terrasvlonders worden alleen verlengd voor ondernemers die op geen enkele andere wijze het terras kunnen uitbreiden, dan door het gebruik van een parkeerplek. Hierbij geldt:

  • Als u een circulaire vlonder van de gemeente in bruikleen heeft gekregen, dan wordt deze verwijderd. Deze vlonders zijn namelijk niet geschikt voor de winter. De gemeente neemt daar contact over op. Als u niet elders kan uitbreiden, dan mag u het parkeervak gebruiken met omheining (minimaal 0.8 maximaal 1.20m) of een eigen weersbestendige vlonder terugplaatsen.
  • Als u zelf een vlonder heeft geplaatst en u kunt niet op een andere manier uitbreiden, dan wordt u geadviseerd deze vlonder winterklaar te maken en gladheidsbestrijding toe te passen. Als u wel op de stoep kan uitbreiden, dan moet u de vlonder zelf verwijderen per 1 november.

Overkappen en omschotten
Natuurlijk wilt u tijdens de wintermaanden uw gasten beschermen tegen regen en wind. Daarnaast is goede ventilatie van belang om besmetting tegen te gaan en moet er- vanwege verkeersveiligheid en sociale veiligheid- voldoende zicht blijven voor weggebruikers. Onderstaand leest u over de nieuwe vergunningsvrije opties voor overkapping van uw winterterras.

Binnen de kaders van de noodverordening kunt u uw gevelterras en/of overterras overkappen onder de voorwaarden die u kunt vinden op www.ondernemen010.nl/winterterrassen. Indien u uw terras overkapt zoals opgenomen in de voorwaarden, is het niet nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen.

Wijze van omschotten bepaalt aantal gasten op terras

Als u ervoor kiest om uw terras te overkappen én te omschotten dan heeft dit vanwege de noodverordening invloed op het aantal gasten wat is toegestaan op uw terras. Indien u uw terras aan meer dan één zijde omschot, dan wordt dit op grond van de noodverordening gezien als binnenlocatie. In dit geval geldt een maximum van 30 personen op uw terras. Kiest u voor een opstelling waarbij slechts één zijde van uw terras omschot is, dan geldt een maximum van 40 personen op uw terras. Op de website www.ondernemer010.nl/winterterrassen staan deze opties als voorbeeld uitgewerkt.

Net als bij de zomeruitbreiding verwachten we dat u de wijze van overkappen en omschotten van uw terras in goed overleg met uw omgeving doet.

Terrasverwarming
Als u uw terras wilt verwarmen dan vragen we u na te denken over duurzame oplossingen. U kunt denken aan bijvoorbeeld circulaire (fleece)dekens, infraroodverwarming en verwarmde kussens en elektrische dekens.

1,5-meterpakketten
Blijft u er alstublieft ook op toezien dat uw medewerkers en gasten minimaal 1,5 meter afstand houden en houd de hygiëne in uw zaak goed in de gaten. De gemeente Rotterdam heeft speciale 1,5-meterpakketten die u tegen kostprijs kunt bestellen. Een pakket bestaat uit vloerstickers, afzettape, posters met informatie over de maatregelen en buttons voor uw medewerkers. Kijk voor meer informatie op www.ondernemen010.nl of bestel direct.

Vragen
Voor vragen kunt u contact opnemen met uw horecagebiedsadviseur of bellen met het horecaloket 010 – 267 25 00 of mailen naar horeca@rotterdam.nl.

Ik wens u veel sterkte toe de komende tijd en kijk reikhalzend uit naar het moment dat we weer onbelemmerd van onze stad kunnen genieten.

Met vriendelijke groet,

Said Kasmi
Wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens