Eindelijk is de decembermaand aangebroken. Een van de drukste maanden van het jaar en een periode waar velen van ons naar uitkijken. Feesten, partijen, bedrijfsborrels, familiediners. Als ik de verhalen mag geloven, kwamen de restaurantreserveringen dit jaar eerder binnen en zaten de restaurants eerder vol dan vorig jaar. Zelf herken ik die drukte in de decemberperiode ook. En elk jaar lijkt december weer net wat drukker te zijn dat het jaar daarvoor. Goed nieuws voor de horecaondernemer en volledig in lijn met de groei die de horeca wordt toegedicht. Ondanks dat de groei de afgelopen maanden wel is afgenomen en we af en toe een klein dipje waarnemen, is dit een mooie afsluiting van het jaar.
Ik ben ook blij dat we in deze maand kunnen delen dat we opnieuw een CAO hebben kunnen afsluiten. Na succesvolle gesprekken aan de onderhandelingstafel, ligt er nu een mooi onderhandelingsresultaat met zowel CNV als FNV. De nieuwe CAO gaat in per 1 januari. Toch neemt het nieuwe jaar ook een extra uitdaging met zich mee. Daar heb ik wel zorgen over. Niet omdat ik geen vertrouwen heb in ondernemers en hun kwaliteiten, integendeel. Ook denk ik niet dat de markt zal instorten, al verwacht ik dat de grootste groei er voorlopig even uit is. Ik ben alleen bang dat ondernemers niet genoeg aan zichzelf denken.
Ondanks de stijgende omzet gedurende de afgelopen jaren, is er veel druk gekomen op de marges. De lasten zijn toegenomen en de meeste ondernemers hebben er voor gekozen om dat niet of maar gedeeltelijk door te belasten. Als ik daar met ondernemers over praat, dan hoor ik vaak ‘dat gaat de gast niet accepteren’ of ‘dat gaat me alleen maar omzet kosten’. Ik geloof best dat daar een kern van waarheid inzit, maar de ondernemer kan eigenlijk niet anders dan de kosten wel door te berekenen. We zijn namelijk te goedkoop, hoe gek dat wellicht ook klinkt. Veel ondernemers leven namelijk van een inkomen dat niet boven de €28.000,- uitkomt en moeten daar ook heel hard voor werken. Men houdt dit vol, omdat men eet en leeft in de zaak.
We hebben de afgelopen jaren vele verhogingen gekend van leveranciers. Hierbij kun je denken aan de brouwers, die hun prijzen jaarlijks gemiddeld met 2,5% tot 5% verhogen. Maar ook aan de btw-verhoging van 6% naar 9% en de verhoging van de gemeentelijke belastingen. Hierbij is de meest opvallende natuurlijk wel de verhoging van de toeristenbelasting voor logiesverstrekkers. Daarnaast zien we ook een toename in kosten vanwege nieuwe regelgeving met betrekking tot duurzaamheid. Ook staan de lonen enorm onder druk door de krapte op de arbeidsmarkt.
Natuurlijk moeten we goed voor onze mensen zorgen, vandaar ook de nieuwe CAO. Naast het effect van de nieuwe richtlijnen in de CAO, nemen de kosten van arbeid gemiddeld met 3% tot 5% toe door de absurde gevolgen van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Hier ziet de werknemer niets van, maar het moet wel worden betaald. De brieven van de brouwers zijn ook op de mat gevallen en afhankelijk van het merk, ziet men dit jaar ook hier weer een stijging van 2,5% tot 4,5%.
Een korte rekensom leert dat als ondernemers hun marges gelijk willen houden, ze minimaal 10% tot 12% van de prijsstijgingen moeten doorvoeren. Gaat dit massaal gebeuren? Ik verwacht het niet. Zou het moeten? Ik vind van wel!
Voor nu wil ik afsluiten met een gastvrije groet. Geniet van de mooie laatste weken van het jaar. En dat het ietsje meer kan zijn komend jaar. Robèr Willemsen