Op 30 september jl. debatteerde de Tweede Kamer weer over de corona ontwikkelingen. Directe aanleiding was de persconferentie van afgelopen maandag waarbij de coronamaatregelen flink zijn aangescherpt. Het debat stond vooral in het teken van mondkapjes, de steunmaatregelen en een coronaroutekaart.
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Nederlanders in het hele land een mondkapje gaan dragen in publieke binnenruimtes, zoals winkels en horeca. Daarom heeft het kabinet tijdens het debat besloten dat vanaf dat moment het dringende advies luidt om in heel Nederland in de voor publiek toegankelijke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Dat gaat dus onder andere om winkels, horeca, overheidsgebouwen en andere voor publiek toegankelijke ruimtes.
Dit advies geldt niet voor de momenten dat mensen zitten, bijvoorbeeld aan tafel in een horecagelegenheid. Het kabinet komt vrijdag eind van de middag met een uitwerking van het advies.
Verschillende partijen in de Tweede Kamer (PvdA, VVD, PVV en GL) hebben het kabinet gevraagd om de versoberingen van het derde steunpakket terug te draaien. De nieuwe extra maatregelen hebben immers een enorme weerslag op de horeca. Om banenverlies te voorkomen zijn extra steunmaatregelen nodig in plaats van een afbouw van steunmaatregelen. De PVV vroeg het kabinet om opnieuw in gesprek te gaan met de horeca. Premier Rutte heeft aangegeven dat het kabinet de financiële effecten van de coronamaatregelen op de horeca extra goed in de gaten houdt. Rutte verwees naar een gesprek dat vorige week tussen KHN en minister Grapperhaus en staatssecretaris Keizer plaatsvond en suggereerde dat er een vervolg komt met staatssecretaris Keijzer en de ministers Wiebes en Koolmees. Op verzoek van Wilders zal het kabinet de Kamer schriftelijk op de hoogte houden van de voortgang van deze gesprekken. Natuurlijk gaat KHN er ook zelf actief achter aan om zo snel mogelijk met het kabinet aan tafel te komen over steunmaatregelen.
Ook de SP vroeg het kabinet deze keer in het debat om een coronaroutekaart. Met daarop welke maatregelen worden genomen bij welk aantal besmettingen (en/of ic-opnames en eventuele andere getallen). Hierover is al eerder een motie van Rob Jetten van D’66 aangenomen. Het kabinet is bezig om hier uitvoering aan te geven. Hoewel haast geboden is, gaf Rutte aan pas halverwege oktober met een coronaroutekaart te kunnen komen.
Ook voor de horeca is dit een belangrijk punt zodat we beter weten welke maatregelen we kunnen verwachten als de besmettingen toenemen maar ook welke versoepelingen mogelijk zijn bij een afname van het aantal besmettingen.
Aan het einde van het debat zijn er door de partijen een aantal voor de horeca relevante moties ingebracht.
De Tweede Kamer stemt aanstaande dinsdag over de ingediende moties. Wij houden je op de hoogte.