Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) heeft op vrijdagmiddag 25 september 2020 een werkbezoek gebracht aan twee horecagelegenheden in Amsterdam. Het bezoek vond plaats in het kader van de uitbraak van het coronavirus en de impact daarvan op Clubs & Nightlife bedrijven. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) informeerde samen met vier horecaondernemers Thierry Aartsen over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor hun bedrijven en het nachtleven.
Clubs & Nightlife bedrijven blijven voorlopig gedwongen gesloten en perspectief voor een mogelijke heropening blijft vooralsnog uit. KHN is dan ook vereerd met het bezoek van Thierry Aartsen, die middels dit werkbezoek begrip toont en horecaondernemers een extra hart onder de riem steekt in deze moeilijke periode.
De coronacrisis heeft een grote weerslag op de horeca. De verplichte tijdelijke sluiting van eet- en drinkgelegenheden, de wegvallende vraag naar hotelkamers door internationale reisbeperkingen, een daling in internationaal toerisme, minder tot geen (zakelijke) bestedingen door een forse terugloop in evenementen en congressen en de strenge regels die voor de horeca gelden vanaf het moment van heropening zorgen er voor dat de omzet in de horeca ver achter blijft t.o.v. vorig jaar. Zeker Clubs & Nightlife bedrijven hebben het zwaar te verduren. Zij blijven voorlopig gedwongen gesloten omdat door de strenge regels clubs geen club meer kunnen zijn; gasten moeten blijven zitten, dansen is verboden. Dit is desastreus voor de bezoekers, medewerkers en ondernemers in deze sector. Op dit moment zijn er geen inkomsten en de hoge vaste lasten lopen gewoon door. Overheidssteun is niet afdoende om deze bedrijven door de coronacrisis heen te helpen.
De ondernemers van Clubs & Nightlife bedrijven zitten echter niet bij de pakken neer. De sector heeft een protocol ontwikkeld waar punten als ventilatie, strikte hygiënemaatregelen en een gezondheidscheck in terug komen. Zaken die niet worden gewaarborgd tijdens de vele illegale feestjes die nu worden bezocht door jongeren. Helaas blijft perspectief vanuit de overheid uit. En het voelt onrechtvaardig dat er zo veel extra steun is voor de culturele sector en zo weinig aandacht voor het belang van de nachtcultuur als het om de commerciële sector gaat.
Het gesprek met horecaondernemers uit het nachtleven, vond plaats tegen de achtergrond van twee gesloten clubs: Disco Dolly en de Chicago Social Club in Amsterdam. Naast de eigenaren van deze clubs, waren ook vertegenwoordigers van clubs uit Stadskanaal en Rijssen aanwezig. Gedurende het werkbezoek deelden zij hun persoonlijke verhaal. “Op dit moment hebben we slapeloze nachten over onze toekomst. Onze lasten zijn hoog en de steunmaatregelen worden steeds minder. We realiseren ons dat we nu niet direct open kunnen, maar we denken dat we met aanpassingen op termijn naar een opening moeten kunnen werken. Om te overleven hebben we perspectief nodig en dat perspectief van de overheid blijft uit.”
“Ook ervaren we veel frustraties bij onze achterban over de aandacht en financiële steun die er voor de culturele sector komt, naast alle reguliere steunmaatregelen waar ze ook gebruik van kunnen maken. Het verbaast ons en maakt ons boos dat er zo weinig aandacht en zicht is op het belang van onze nachtcultuur. We zijn immers een belangrijke ontmoetingsplek en uitlaatklep voor de jeugd. We zien nu ook dat het op allerlei gebieden niet goed gaat met hen. Ook zij hebben geen perspectief, nemen het heft in eigen handen en komen dus massaal bij elkaar op andere plekken”.
Thierry Aartsen heeft begrip voor de problemen van clubs en nightlife-bedrijven: “ik pleit voor meer field labs (testen met ondernemers en kennisinstituten) om alternatieven te bedenken voor de huidige coronamaatregelen die net zo effectief of zelfs effectiever zijn. Zo zouden er stap voor stap meer mogelijkheden kunnen komen. Ik heb hiertoe reeds een motie ingediend.”
Hans Kant (KHN) over het bezoek van Thierry Aartsen: “KHN waardeert het enorm dat Thierry Aartsen vanmiddag de tijd heeft genomen om in gesprek te gaan met de ondernemers uit het nachtleven en hen op deze wijze een hart onder de riem te steekt. Thierry neemt zijn ervaringen van het werkbezoek mee naar Den Haag en vraagt aandacht voor het perspectief van het nachtleven. KHN pakt het aanbod aan om hem de komende tijd ook te informeren over de ontwikkelingen”.