Wat zijn we trots! Dit jaar staan er maar liefst 3 Nijmeegse café's in de top 100, 1 in de catagorie aanraders en als klap op de vuurpijl komt de Parel van de café top 100 ook uit Nijmegen.    

Tim Nouws, de Parel van de Café Top 100 2018. Een bedrijfsleider die waardering uitspreekt als het goed gaat en die er alles aan doet om de boel op de rit te krijgen in mindere tijden. Eentje die – ook als het zijn taak niet is – alle gaten dichtloopt als dat nodig is.

Tim Nouws is algemeen bedrijfsleider en hij is degene die deze onderscheiding verdient, aldus zijn collega Louise Biesheuvel. ‘Ik ken niemand die niet alleen bedrijfstechnisch, maar ook persoonlijk zo betrokken is. Wanneer het goed gaat op de werkvloer, spreekt hij zijn waardering uit en motiveert hij om verder te groeien. Maar ook als het minder gaat, doet hij er alles aan om het weer op de rit te krijgen.’

De hoogste Nijmeegse notering, nummer 49, is voor Beer&Bites.
Volgens de jury draait bij Beer&Bites alles om bier en dat is duidelijk terug te zien in het interieur van deze mooie zaak. Op de bar prijkt een indrukwekkende rij van 14 tapkranen en daarnaast is nog een zestigtal bieren op fles beschikbaar.

Beer&Bites is van dezelfde eigenaren als Irish Pub The Shamrock, eveneens in Nijmegen. Gastheer Danny van der Pluijm is Internationaal Biersommelier en scoort hoog bij de biertapwedstrijden. De medewerkers zijn attent, correct en hebben oog voor iedereen. Daarnaast is de bierkennis van hoog niveau: bij elk bier krijgen we een heel verhaal, dat met de nodige passie wordt verteld. Mooi!

Op nummer 59 volgt café de Opera
Al meteen bij binnenkomst maakt De Opera duidelijk wat de specialiteit is, bier!Zeker twintig taps prijken op de bar en een blik op de bierkaart leert dat ook uit de fles veel keuze is. En zeker niet alleen bekende biermerken.

We zien Van Moll, Oersoep, Mannenpap, Brouwtoren en LAB 54. Representanten van de hedendaagse craftbeerrevolutie. En belangrijker nog, het personeel bij De Opera heeft kennis van zaken. Gevraagd om bieradvies wordt de tegenvraag gesteld wat we lekker vinden. De speurtocht naar onze favoriete smaak resulteert in twee bieren die we nog niet kenden, een Van Moll Triple Double en Jacks Precious IPA. Omdat het buiten mooi weer is, staat de pui open en dat zorgt voor extra sfeer. Er wordt geen bedrijfskleding gedragen, maar in de levendige sfeer past het prima. Ook altijd fijn, die blinkend schone toiletten.

Op nummer 66 volgt café Faber
Als het jurylid komt aanlopen op een warme zomeravond is het druk bij Café Faber, met name voor de deur. Het gepraat vermengt zich tot een aantrekkelijk geroezemoes. Binnen zitten maar een paar gasten. Zo zien we het mooie interieur goed.

De slim aangebrachte hoogteverschillen zagen we ook in de andere cafés van deze eigenaar. Achter de bar bij Café Faber wordt druk doorgewerkt om de runners van volle glazen te voorzien. De focus mag dan even op buiten liggen, toch is de begroeting binnen oprecht en hartelijk. De keuze valt op twee Lagunitas IPA en deze worden even later naar ons tafeltje gebracht. Als hij hierbij bijna struikelt over het opstapje klotst er wat bier over de rand. ‘Dat gaan we even opnieuw doen’, klinkt het vrolijk. Een puike manier om het op te lossen. ‘Een café waar gastvrijheid in de poriën en het DNA van de bedrijfsvoering zit. Alles klopt, van plint tot plafond.’

Op de drempel van de café Top 100 balanceert er nog een prachtig cafe uit Nijmegen, café Sint Anneke. Nu net niet in de Top 100 maar wellicht volgend jaar? Volgens de jury een mooie combinatie van een stads- en een buurtcafé. Sfeervol interieur, voor en naast het pand een geliefd terras.