De gemeente Haarlem werkt aan een duurzame, groene en schone stad. Afgelopen zomer is het bedrijf Klimaatroute in opdracht van de gemeente bij 100 Haarlemse horecazaken langs gegaan om te adviseren over duurzame en energiebesparende maatregelen. Bart Dijkers is eigenaar van restaurant Dijkers en het Toneelschuur Café.

Dijkers is gevestigd in een monumentaal pand in de Warmoesstraat. Met een cappuccino in de hand laat Bart Dijkers zijn restaurant zien. De zaak is in tweeën gedeeld en onlangs heeft Bart één zijde helemaal opgeknapt. ‘Dat was het moment dat ik ook geïnvesteerd heb in led-verlichting, een van de duurzame maatregelen die uit de scan kwam. Ook de rest van de verlichting in het restaurant staat op de planning om te vervangen door led.

Stap voor stap verduurzamen

Ik wil nog veel meer, zoals sensorkranen in de toiletten en misschien wel waterloze urinoirs, maar ik verduurzaam het pand stapsgewijs. Veel apparatuur gaat meer dan 10 jaar mee, dus het is ook gewoon wachten op het juiste moment en op de juiste ontwikkelingen. We hebben hier bijvoorbeeld heel veel koelingsinstallaties en die kosten ontzettend veel energie. Die zou ik in de toekomst graag wel willen vervangen voor een duurzaam alternatief.’

Duurzaamheid en voedselverspilling

Speelt duurzaamheid een rol in de bedrijfsvoering van Dijkers? ‘Ja, we proberen zoveel mogelijk te voorkomen dat we eten weggooien. Dat kun je al regelen door friet apart op de kaart te zetten in plaats van dit standaard, en vaak ongewenst, te serveren. Ik merk ook dat ons personeel steeds meer met dit onderwerp bezig is.

Greenkey

De gesprekken die in het café van de Toneelschuur over duurzaamheid gaan, slaan over op Dijkers. Dat is positief.’ De Toneelschuur heeft het duurzaamheidskeurmerk Green Key. Dat betekent dat ze er alles aan doen om het milieu te sparen, zonder dat gasten inleveren op comfort en kwaliteit. ‘We kunnen daar nieuwe dingen testen en als het werkt dan nemen we dat over bij Dijkers. Een klein voorbeeld daarvan is het apart inzamelen van koffieprut. Hierop worden oesterzwammen gekweekt. Het is voor ons geen moeite en je bent duurzaam bezig.’ De tip van Bart voor andere ondernemers: ‘Als je gaat verbouwen of onderdelen zijn aan vervanging toe, zorg dan dat je een duurzame investering doet. Zo voer je verduurzaming stapsgewijs in.’