We kunnen terugkijken op een geslaagde btw-actie tijdens Prinsjesdag. Heel Nederland heeft kunnen zien dat de btw-coalitie zich verzet tegen de verhoging van de btw op logies en culturele goederen en diensten. Zoals verwacht staat het plan om het btw-tarief voor die twee onderdelen te verhogen van 9 naar 21% helaas wel nog steeds in de kabinetsplannen. Hoe gaat de btw-lobby nu verder?
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen werd het btw-punt door vrijwel de gehele oppositie gemaakt, met D66 voorop. Het werd duidelijk dat geen van de coalitiepartijen echt voorstander is van de btw-maatregelen, maar dat het kabinet de extra opbrengsten nodig heeft om de begroting sluitend te krijgen.
De deur ging op een kiertje doordat minister-president Schoof aangaf dat wanneer er andere plannen zijn met een alternatieve dekking, het kabinet daar in ieder geval naar zal kijken. Vanuit de PVV gaf Geert Wilders aan dat het dan wel belangrijk is dat gehele coalitie zich in dat alternatief kan vinden. De verwachting is dat er deze periode in de aanloop naar de Algemene Financiële Beschouwingen druk gepraat zal worden door de Tweede Kamerfracties over mogelijke alternatieven.
Ten behoeve van die gesprekken voorafgaand en tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen hebben we alle fracties nogmaals voorzien van input over de btw-maatregelen. We hebben ze nogmaals het rapport van ABN-Amro gestuurd, waarin ABN berekent dat de verhoging van de btw op logies niet 910 miljoen gaat opleveren (zoals door het kabinet wordt verwacht) maar maximaal 285 miljoen. En dat de maatregelen misschien wel eens eerder schade zouden kunnen berokkenen dan dat het iets oplevert. Lees meer: Btw-verhoging logies levert niks op.
Op 26 september was KHN-voorzitter Marijke Vuik op bezoek bij staatssecretaris Idsinga van Fiscaliteit en Belastingdienst. Samen met Hiswa-Recron en de Vekabo (de Vereniging Kampeerboeren). Ook in dat gesprek heeft Marijke vanzelfsprekend de KHN-standpunten met alle argumenten uitgebreid toegelicht. Ook Hiswa-Recron en Vekabo hebben duidelijk gemaakt geen voorstander te zijn van btw-maatregel. Lees meer.
Natuurlijk blijven we 1-op-1 gesprekken voeren met Kamerleden. Binnenkort spreekt Marijke bijvoorbeeld met Kamerleden van GroenLinks-PvdA. En er komen meerdere begrotingsbehandelingen, bijvoorbeeld die van het Ministerie van Financiën en de behandeling van het Belastingplan (waar de btw-maatregelen in zijn opgenomen).