In het noorden hebben Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en horecaondernemers, HorecaGroningen.nl en Werk in Zicht elkaar opgezocht om een oplossing te vinden voor het groeiende personeelstekort in de horeca. Met de campagne 'Word jij verliefd op de horeca?' organiseren meer dan 50 horecazaken in Groningen en Drenthe de BaanBorrel. De BaanBorrel brengt werkzoekenden en horecaondernemers op een laagdrempelige en gezellige manier bij elkaar. En het mooie is: iedereen is welkom!
Het aantal vacatures in de horecabranche groeit nog steeds en zo ook de krapte op de arbeidsmarkt. Er studeren onvoldoende jongeren af vanuit een horecaopleiding om alle vacatures te kunnen vervullen. Ook daalt het aantal beschikbare werkzoekenden vanuit de WW. De vraag naar horecapersoneel blijft de komende tijd hoog. Om die reden bundelen horecaondernemers in het noorden hun krachten en organiseren zij in acht horecazaken de BaanBorrel, verdeeld over de provincies Groningen en Noord-Drenthe. Door nu werkzoekenden te ontmoeten en op te leiden, zijn de ondernemers straks klaar voor de zomer!
Bij werken in de horeca draait het om arbeidsethos, competenties en persoonlijkheid. Daarom wordt er tijdens de BaanBorrel niet gewerkt met cv’s, motivatiebrieven of moeilijke procedures, in plaats daarvan ontvangen werkzoekenden en werkgevers wildcards die ze uit kunnen delen bij hun eerste kennismaking. Bij een goede eerste indruk worden via deze wildcards vervolgafspraken gepland.
Investering in nieuw talent is noodzakelijk om langdurig openstaande vacatures te vervullen. Vaak betekent dit ook investering in scholing en begeleiding. In samenwerking met Werk in Zicht worden werkzoekenden geworven en omgeschoold om in de horeca te werken. Tijdens de BaanBorrel zijn opleiders en grote werkgevers aanwezig waardoor er volop kansen zijn op werk voor eenieder die wil ontdekken hoe de horeca als werkgever is. En het mooie is: iedereen is welkom. Jong, oud, met of zonder ervaring, (hbo) geschoold of ongeschoold.
De komende maanden zijn er volop kansen op werk door het aantrekken van seizoenswerkgelegenheid. In het noorden van Nederland staan er volgens het CBS momenteel zo’n 1600 vacatures open, waarvan 500 voor rekening van de Groningse horeca. Ook de Drentse horeca telt 500 vacatures. In Friesland is de krapte hoger met 600 vacatures. De sector kent veel seizoenswerk. De tekorten in de beroepen restaurant kok en medewerker bediening zijn dan ook het grootst tussen 1 april en 1 oktober. In deze piekperiode ervaren ondernemers vooral problemen met vinden van ondersteunend personeel in de keuken en in de bediening (zoals afwassers en obers).
De BaanBorrel is een gezamenlijk initiatief van Werk in Zicht, Kansrijkberoep.nl, HorecaGroningen.nl en Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De BaanBorrel wordt op verschillende data en locaties georganiseerd.
Werk in Zicht is het samenwerkingsverband van gemeenten, UWV en SW-bedrijven in Groningen en Noord-Drenthe.