De Omgevingsdienst Twente heeft onlangs een uitgebreid controleproject uitgevoerd bij horecabedrijven in de regio. Daarbij is gekeken naar twee belangrijke onderdelen: het ledigen van de vetafscheider en de staat van de afzuig- en ontgeuringsinstallaties.
De resultaten laten zien dat veel ondernemers hun zaken goed op orde hebben, maar ook dat er nog stappen gezet moeten worden.
80% leegt vetafscheider op tijd
Uit de controles blijkt dat 80% van de Twentse horecabedrijven hun vetafscheider routinematig en tijdig laat ledigen. Dit is positief nieuws want het voorkomt verstoppingen in leidingen, gaat stankoverlast tegen en draagt bij aan een beter milieu. Steeds meer ondernemers zorgen ervoor dat dit regelmatig wordt uitgevoerd volgens de voorschriften.
“We zien dat het merendeel van de ondernemers de vetafscheider inmiddels op vaste momenten laat ledigen. Dat is precies wat we willen bereiken,” zegt een toezichthouder van de Omgevingsdienst Twente.
60% voldoet aan ontgeuringsinstallatie
Bij de afzuigpijpen en ontgeuringsinstallaties ligt het percentage lager. Slechts 60% van de gecontroleerde bedrijven voldoet volledig aan de eisen. Dat betekent dat een aanzienlijk deel van de horecazaken hier nog verbeteringen kan doorvoeren. Goed werkende installaties zijn belangrijk om rook- en geurhinder te beperken en een prettige leefomgeving voor gasten en buren te garanderen.
“We weten dat dit voor sommige bedrijven een investering vraagt, maar het is noodzakelijk voor een gezonde en gastvrije horeca,” aldus de toezichthouder.
De norm is gezet – maar nog niet voor iedereen
De controles maken duidelijk dat naleving bij een groot deel van de Twentse horeca al vanzelfsprekend is. Bedrijven die dit goed geregeld hebben, laten zien dat het prima mogelijk is om aan de regels te voldoen zonder dat dit ten koste gaat van de bedrijfsvoering.
Tegelijkertijd blijft er een groep achter. Met name bij de ontgeuringsinstallaties is zichtbaar dat er nog winst te behalen valt. Ondernemers die hun zaken niet op orde hebben, onderscheiden zich daardoor steeds meer als uitzondering.
Vooruitkijken
De Omgevingsdienst Twente ziet de resultaten als een stimulans voor de sector: de meerderheid loopt al voorop, en steeds meer ondernemers sluiten zich daarbij aan. Het is nu aan de resterende bedrijven om aan te haken en te laten zien dat ook zij bijdragen aan een duurzame en gastvrije horeca in Twente.
“Het is duidelijk, naleving is de nieuwe standaard in de Twentse horeca. Wij nodigen iedere ondernemer uit om die standaard te volgen”, besluit de toezichthouder.
80% ledigt de vetafscheider. 60% voldoet aan de installatie-eisen. De meeste Twentse horeca doet het al – u toch ook?