Dinsdagmiddag stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel om in bepaalde sectoren de coronamaatregelen verder te versoepelen wanneer toegangstesten worden ingezet. Wel moeten er, op basis van een aantal amendementen, aanpassingen doorgevoerd worden. Zo blijven de kosten voor testen ook na 1 juli gratis, wordt onderzocht of ook zelftesten gebruikt kunnen worden en worden vaccinatie- en herstelbewijzen gelijkgesteld aan toegangstesten. De partijen VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en Volt hebben voor de wet gestemd.

Testen blijft gratis, inzet zelftesten wordt onderzocht

KHN heeft alle fracties eerder ook van input voorzien.
Het kabinet wil toegangstesten inzetten voor een snellere heropening van de samenleving. De wet moet zo snel mogelijk ingaan om bezoek aan bijvoorbeeld sportwedstrijden, musea, evenementen en mogelijk delen van de horeca eerder mogelijk te maken. Of om bepaalde coronamaatregelen eerder los te laten (meer mensen aanwezig op basis van oppervlakte of geen 1.5m afstand.

Eerder werd door het kabinet voorgesteld dat vanaf 1 juli een eigen bijdrage van maximaal 7,50 per test zou gelden. De Tweede Kamer had, net als KHN, veel kritiek op dit voorstel. Een amendement van D66 en ChristenUnie werd door alle fracties gesteund. Dit amendement regelt ten eerste de eigen bijdrage voor testen vervalt. Hiermee heeft de Kamer duidelijk gemaakt dat de kosten voor een toegangstest zo beperkt mogelijk moeten blijven. Wel kan het kabinet later nog bepalen hoe vaak een gratis test beschikbaar wordt gesteld. Daarnaast regelt het amendement dat het mogelijk is om zelftesten te gebruiken voor toegang. Hoe zelftesten precies ingezet kunnen worden, zal nu verder worden onderzocht. Een andere wijziging die de Tweede Kamer doorvoert, is dat mensen die gevaccineerd zijn of hersteld van corona uitgesloten worden van het laten testen voor toegang (amendement D66 en PvdA).

Wanneer gaat de wet in?

Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel, is het de beurt aan de Eerste Kamer. Daar vindt het debat over de inzet van testbewijzen naar verwachting plaats in de derde week van mei. Als ook de Eerste Kamer instemt met het wetsvoorstel is de verwachting dat het kabinet de wet zo snel mogelijk inwerking wil laten treden, waarschijnlijk al vanaf 1 juni.

Wat betekent dit voor de horeca?

Helaas is op dit moment nog niet duidelijk wat dit precies zal inhouden voor de horeca. Het kabinet heeft nog niet laten weten in welke sectoren de testbewijzen zullen worden ingezet en welke versoepelingen voor deze sectoren daarmee gemoeid gaan. Het behoort tot de mogelijkheden dat bijvoorbeeld ‘horeca voor uit eten’ met de inzet van testbewijzen eerder beperkt open kan dan nu is aangegeven in het openingsplan van het kabinet. Of dat in een latere fase door de inzet van testbewijzen een hoger aantal gasten naar binnen mogen. Het kabinet heeft aangegeven dat zij voor eind mei met meer informatie zullen komen. KHN volgt de berichtgeving over deze wet op de voet, dus zodra er meer duidelijk is zullen we je hierover informeren.

KHN heeft eerderforce kritiek geuit op de testsamenleving en aangegeven dat als een bedrijf kiest om met testbewijzen te gaan werken, er sprake moet zijn van volledige ondernemingsvrijheid en er dus geen enkele coronarestrictie meer van toepassing is. In dit geval moeten toegangstesten ook gratis & gemakkelijk beschikbaar zijn voor mensen, om een tweedeling in de samenleving te voorkomen. Aan deze tweede oproep is door de Kamer nu in ieder geval gehoor gegeven. Niettemin geeft KHN duidelijk aan dat het gebruik van toegangstesten nooit een voorwaarde voor opening mag zijn.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens