Eet- en drinkgelegenheden zijn al drie weken dicht en nu de restricties worden verlengd en verscherpt, is overduidelijk dat uitstel van lokale belastingen helaas niet meer genoeg is om de lokale economieën voldoende weerbaar te maken. KHN verwacht dat veel ondernemingen in het faillissement worden gedrukt op het moment dat ondernemers later in het jaar alsnog geconfronteerd worden met de uitgestelde en opgestapelde inning van belastingen en andere vooruitgeschoven betalingsverplichtingen. KHN heeft er daarom bij de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) op aangedrongen dat het uitstel van de heffing van lokale lasten (zoals leges en belastingen) omgezet wordt in kwijtschelding van lokale lasten.

In een groot aantal gemeenten kunnen ondernemers uitstel of gespreide betaling van de lokale belastingen verkrijgen. Daarnaast zijn er mooie lokale initiatieven ontstaan. Zo schiet de gemeente Breda de 4000 euro van het Rijk aan ondernemers in deze gemeente alvast voor. Veel wethouders en burgemeester promoten daarnaast actief het afhalen en laten bezorgen bij horecaondernemers tijdens de coronacrisis. KHN heeft de steun van veel gemeenten als hartverwarmend ervaren. Maar helaas is dit voor ondernemers niet genoeg om deze crisis de doorstaan.

Noodzakelijke maatregelen op lokaal niveau

Daarom zijn volgens KHN de volgende steunmaatregelen van gemeenten op korte termijn noodzakelijk:

  • Gedurende de crisistijd wordt geen belasting geheven op zaken die gerelateerd zijn aan het kunnen uitoefenen van een (horeca)bedrijf. Denk hierbij aan precariobelasting, terrasbelasting, toeristenbelasting. Concreet betekent dit dus het niet innen en kwijtschelden van lokale belastingen.
  • Daarnaast kan de lokale economie gestimuleerd worden door ook op de andere grondslagen (OZB, Riool- en waterheffing) kwijtschelding te realiseren.
  • Het zou een concrete verlichting zijn als leges voor nieuwe vergunningen en/of verlenging van bestaande vergunningen, in ieder geval tijdens de coronacrisis, niet in rekening worden gebracht.
  • Maak collectieve regelingen waarbij ondernemers op voorhand vrijgesteld worden van de belastingplicht. Dit voorkomt dat ondernemers individuele aanvragen moeten doen en mogelijk gedurende het proces al in de liquiditeitsproblemen komen. Dit voorkomt ook een overbelasting van de medewerkers bij de aanvraagloketten.
  • Verhuurders moeten door de gemeente worden aangesproken om huurders in deze moeilijke tijd tegemoet te komen. Eventuele belastingkortingen voor verhuurders (zoals OZB) mogen enkel worden gegeven als deze verhuurders zijn/haar huurders ook tegemoet komt door de huur (gedeeltelijk) kwijt te schelden.

Download hier de brief die directeur Dirk Beljaarts stuurde aan voorzitter van de VNG Jan van Zanen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens