Niet alleen pubers, maar ook hun ouders moeten nog veel leren, bleek gisteravond tijdens een kroegentocht door Roden, georganiseerd door de gemeente Noordenveld.
‘Van mijn moeder mag ik geen uitdagende foto van mezelf op Instagram zetten. Maar wat doet ze zelf?! Zet ze foto’s van mij in bikini op Facebook!’’
Ouders en pubers. Ze maken elkaar het leven niet altijd even gemakkelijk, zo bleek gisteravond maar weer tijdens ‘Way out’, de kroegentocht voor de derdeklassers van de Ronerborg in Roden. Een kroegentocht georganiseerd door de gemeente Noordenveld en een aantal jeugdorganisaties, dus daar kwam geen alcohol aan te pas. De horeca in Roden had de deuren opengezet voor een aantal workshops over veilig uitgaan.
Het was de derde keer dat de kroegentocht plaatsvond. Deze keer waren er aparte sessies voor ouders en voor pubers. ,,Dan praten de kinderen toch wat meer vrijuit’’, stelt jongerenwerker Erik van der Heide, een van de organisatoren.
Sexting, alcohol, vechtpartijen, drugs, het leven van een puber zit tegenwoordig vol gevaren, zo leek het tenminste bij een rondgang langs de workshops. Probleem is vooral dat ouders die lang niet allemaal kennen, zoals blijkt uit het relaas van het meisje over de instagram-foto.
Tijdens de sessie over sexting in Onder de Linden bleek menig meisje al wel eens een dickpic op de smartphone te hebben ontvangen. Voor de sexting-leek: dat is een foto van het geslachtsdeel van een jongen. Jongerenwerkster Natascha waarschuwde voor de risico’s: een foto op internet krijg je er nooit meer af. Iemand met verstand van computers krijgt hem wel weer boven water. Sterker nog: die kan tegenwoordig alles over je te weten komen. Wat voor sport je bedrijft – sportclubs zetten van alles op internet – waar je woont en welke muziek je leuk vindt, dit aan de hand van playlists die menigeen publiceert.
Wie heeft er in zijn jeugd nou nooit een paar biertjes uit het krat van pa gejat? Twee politieagenten en een ambulanceverpleegkundige geven in Het Wapen van Drenthe een donderpreek over de risico’s van alcoholmisbruik op jonge leeftijd. Het was even schrikken om te zien hoe dit allemaal over de scholieren werd uitgestort. Maar, zo legde oom agent later uit ze kijken bij deze workshop goed hoe de groep reageert. Als ze merken dat er al stoere verhalen over alcohol in de groep de ronde doen, dan zetten ze het verhaal wat zwaarder aan.
Op het gemeentehuis hield het Centrum voor Jeugd en Gezin een bijeenkomst met ouders. De ouders hadden meer vragen over het uitgaansgedrag van hun kinderen dan over alcohol. ,,Ze zitten wel heel veel op hun tablet’’, zei een nog jeugdig ogende vader. ,,Tot mijn ergernis. Ga er nou eens wat vaker op uit, denk ik dan.’’ Maar het valt niet mee om uit te gaan als je 14 bent. Een kinderdisco is dan alweer te kinderachtig. Moeilijk vinden ze het vooral om met de kinderen in gesprek te blijven. Een zoontje van 12 is een verwoed gamer en er valt geen gesprek mee te voeren.
De ouders zijn blij met de gesprekken, maar twee moeders hadden graag wat meer informatie over drugs gehad. ,,Daar weten we niks van af. Hoe zien al die pillen er uit? Alcohol kennen we wel, maar daar hadden we meer over willen horen.’’
Bron: Dagblad van het Noorden d.d. 11-9-2018