KHN pleit al maandenlang bij kabinet en politiek voor een ander coronabeleid waarbij er veel eerder versoepelingen van maatregelen in de horeca worden doorgevoerd. Niet alleen om ondernemers en de economie de ruimte te geven, maar ook omdat er een groot maatschappelijk belang achter de heropening van de horeca zit. De horeca is immers de huiskamer van de samenleving en juist die is nu hard nodig. Ook zijn we ervan overtuigd dat er meer mogelijk is, zonder dat dit ten koste gaat van de volksgezondheid en bestrijding van het coronavirus.

KHN staat daar gelukkig niet alleen in. De website Herstel.nl laat een ander geluid horen en een ander perspectief zien. Herstel.nl is een initiatief van een groep professionals van onder meer artsen, economen, beleidsonderzoekers en wetenschappers die zich grote zorgen maken over het coronabeleid en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse maatschappij.

Alternatieven coronabeleid

Zij denken dat een beter beleid mogelijk is en dat alternatieven beter moeten worden bekeken. Ze roepen het kabinet op om verder te kijken dan alleen de epidemiologische ontwikkeling en ‘de druk op de IC’. Er moet nu ook naar andere alternatieven en andere oplossingen gekeken worden. Oplossingen die de economie, en de maatschappij in hele brede zin, minder schade berokkenen zonder dat het tot onbeheersbare situaties hoeft te leiden.

Herstel.nl pleit bij het kabinet en de politiek voor:

 • Reken risicogestuurd beleid door; zet in op een beleid waarbij kwetsbaren maximaal tegen besmetting worden beschermd zodat het risico op overbelasting van de zorg afneemt en minder-vatbaren grotendeels terug naar het ‘oude normaal’ kunnen.
 • Wees duidelijk en transparant over de effecten van de verschillende beleidsmaatregelen om verspreiding van het virus te beperken. Gebruik daarvoor afwegingskaders die een overzicht geven van de kwalitatieve en kwantitatieve effecten.
 • Houd bij het finale besluit over beleid de onderliggende waarden in het oog:
  • Behandel alle levens gelijkwaardig
  • Bescherm dat wat het leven waardevol maakt
  • Repareer de ongelijkheid die door het coronabeleid ontstaat
  • Faciliteer een gebalanceerd en transparant politiek en publiek debat

KHN steunt Herstel.nl

KHN heeft vorige week een concreet eigen plan naar buiten gebracht, inclusief Horeca Routekaart. Een route waarvan wij denken dat de horeca versneld en op een veilige manier open kan. Daar is echter wel anders denken voor nodig. Daarom steunt KHN het initiatief van Herstel.nl. Vandaag is de website van Herstel.nl live gegaan.

Wat kun jij doen?

Onderstaande posters kun je downloaden, printen en zichtbaar ophangen. Kijk voor meer posters en social media uitingen op herstel.nl.

Bier en bingo poster horeca A4
Poster A4

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens