Het werken met zzp’ers is vaak in het nieuws. Zijn het schijnzelfstandigen of medewerkers? Om daar meer duidelijkheid in te scheppen heeft het kabinet drie maatregelen uitgewerkt. Die worden dit najaar via een zogenaamde internetconsultatie uitgezet. KHN zal in haar reactie aandacht vragen voor een structurele aanpak van regels bij contracten.

De nieuwe regels moeten vooral duidelijkheid scheppen voor opdrachtgevers wanneer ze iemand wel of niet als zelfstandige kunnen inhuren. Dat is met deze uitwerking duidelijker. Maar het kan volgens KHN niet los worden gezien van ook een structurele aanpak van alle regels en sociale zekerheid rond arbeidsovereenkomsten. In het wetsvoorstel staan drie belangrijke wijzigingen:

  1. Bescherming aan de onderkant van de arbeidsmarkt door een minimumtarief van €16 per uur voor de opdrachtnemer (de zzp’er). Zo wordt niet te lang tegen te lage tarieven gewerkt. Dat beschermt tegen armoede.
  2. Zelfstandigenverklaring voor de opdrachtnemer zzp’er aan de bovenkant van die arbeidsmarkt bij een tarief van meer dan €75 per uur. Dat geeft ook zekerheid vooraf.
  3. Voor alle opdrachtgevers komt er een webmodule om vooraf te checken of er wel of niet sprake is van een arbeidsovereenkomst. Die module zal aansluiten op de huidige richtlijn beoordeling gezagsverhouding van de Belastingdienst. De huidige handhaving en het handhavingsmoratorium blijven tot en met eind 2020.

KHN erkent dat er vooral aan de onderkant bescherming nodig kan zijn, maar dat er ook moet worden gezocht naar meer ruimte en minder (werkgevers)kosten aan de kant van arbeidsovereenkomsten. Al die aspecten komen aan bod in een rapport van de Commissie reguleren van werk. Daar komt onder meer een verkenning naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden (dus ook de zzp’er).

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens