KHN heeft eerst CNV Vakmensen en vervolgens ook FNV Horeca uitgenodigd voor overleg over een nieuwe cao per 1 januari 2020. De huidige cao horeca loopt nog tot 1 januari 2020. Dan gaat ook de Wet arbeidsmarkt in balans in (Wab). De cao horeca zal dus op tijd aan die wet moeten zijn aangepast. De extra verplichtingen en lasten van die Wab voor werkgevers zijn fors. Een prijscompensatie voor werknemers is echter bespreekbaar.

Wat is de focus en de inzet van partijen?

De met CNV Vakmensen in de cao afgesproken sociale agenda is opgestart. KHN heeft o.a. onderzoek gedaan naar de generatiewensen en verwachtingen. De uitkomsten zijn gedeeld. Het verkennen van nieuwe functiebeschrijvingen is beschreven en de KHN cao-enquête is gedeeld. Die sociale agenda is nog niet af. Die moet ook na 1 januari 2020 worden voortgezet.

KHN-leden moeten de nieuwe regels van Wab doorvoeren. Daarom zien zij graag voor eind 2019 duidelijkheid over de aanpassingen van de huidige cao horeca per 1 januari 2020 in een nieuwe cao horeca. Daarom is onze focus snel een duidelijk en werkbaar cao-resultaat te boeken. De technische aanpassingen zijn juridisch soms best ingewikkeld. De verplichtingen en kostenstijgingen door de Wab zijn fors. Die moeten worden meegewogen. Verder zal de loonontwikkeling en een betere omschrijving van de vakkracht worden besproken. Dit sluit aan op de eerder gehouden KHN cao-enquête.

Communicatie

KHN, CNV Vakmensen en FNV Horeca richten zich tijdens de onderhandelingen op de voortgang en niet op de inhoudelijke communicatie tijdens de rit. Eind oktober volgt informatie over de voortgang.

KHN richt binnenkort een webpagina in met informatie over de Wab en de nieuwe cao.

Meer info

Gerelateerde standpunten

Lees meer

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens