Op 9 oktober kwamen de hoteliers uit Amstelveen bij elkaar voor het halfjaarlijkse hoteloverleg, dit maal bij Aparthotel Adagio. Wat kwam er zoal ter sprake?

Veiligheid

Er vinden de laatste tijd regelmatig tasjesdiefstallen plaats. Wat gebeurd er met de camerabeelden? Als de daad zelf er niet op staat is het lastig. Er moet bewijslast zijn, ook al staan de daders wel op beeld, maar de daad niet. Toeristen doen vaak geen aangifte. Het kost teveel tijd of ze missen geen waardevolle spullen. Of er wordt gedacht dat er toch niks mee gebeurd. Wel aangifte blijven doen, deze gaan naar de beoordelingskamer, daar wordt een afweging gemaakt. Door capaciteitsproblemen kan niet alles opgepakt worden.

Een burgeraanhouding mag bij betrappen op heterdaad, dader apart zetten mag, als dader niet meewerkt of verzet pleegt dan wordt het een prio. Er is ook een ontzeggingsmogelijkheid: Individueel (toegang ontzeggen tot eigen bedrijf) en collectief (tot alle aangesloten bedrijven). Beter is om preventief bezig te zijn, zoals politie die regelmatig even door de straat rijdt en af en toe langskomt in het bedrijf. Bordjes bij de ingang over (politie) bewaking, opvallende camera’s. Het helpt ook als er af en toe een bericht in de media verschijnt dat er iemand is opgepakt.

Trainingen
KHN heeft geïnformeerd naar de mogelijkheden voor een overvaltraining op locatie in Amstelveen. De afdeling heeft hier geen budget voor beschikbaar, dat betekent dat de kosten door de ondernemers zelf betaald moeten worden. In Amsterdam worden trainingen met korting aangeboden voor 30.-, ook in het engels, kijk hier: cursussen Amsterdam

De mogelijkheid wordt bekeken om een politietraining door eigen politiemensen te organiseren in een van de hotels. De nadruk ligt op hoe om te gaan met diverse calamiteiten zoals agressief gedrag, mensen die onder invloed zijn, diefstal (o.a. tasjesdieven), brand, mensen die onwel worden, gasten met wapen-of drugsbezit in het hotel, vrouwenhandel, prostitutie, etc.

Accommodatiebeleid
De druk op Amstelveen wordt groter, een kwalitatieve groei moet mogelijk zijn en blijven, maar wel ingekaderd. Dit heeft geresulteerd in een beleid particuliere vakantieverhuur en B&B, vroeger werd dit gedoogd, nu zijn er regels, waaronder een meldplicht, max. aantal dagen verhuur en is er handhaving.

Sinds juli is er een nieuw accommodatiebeleid waarbij groei mogelijk is. De ruimte is schaars, daar moeten we zuinig mee zijn. Ontwikkelingen moeten minimaal effect op leefbaarheid hebben. Er wordt vooral ingezet op kwaliteit en kleinschaligheid.

Er komt ook nog een toetsing vanuit de MRA en wordt er bij 50> kamers gekeken naar de ladder van duurzame, verstedelijking, vergelijkbaar met de hotelladder van Amsterdam.

Toeristenbelasting
De toeristenbelasting is aangepast aan de tarieven in omringende gemeenten, van 1,75 in 2019, naar 2,50 in 2020 en 3,- in 2021. De opbrengst uit de toeristenbelasting gaat naar de algemene middelen, het is geen doelbelasting. Er wordt veel gedaan op het gebied van de ontwikkeling van toerisme & recreatie. Zo komt er een nieuwe, informatieve website met werktitel VisitAmstelveen. Er is 1.5 FTE vrijgemaakt voor handhaving particuliere verhuur. Niet melden levert 6000.- boete op en als je meer dan 30 dagen verhuurt kost dat 20.000.- boete.

Digitale nachtregister
Eind november zullen alle 11 Amstelveense hotels aangesloten zijn. Wellicht wordt er nog een officieel moment ingepland met de wethouder. Dan kunnen ook de eerste inzichten gepresenteerd worden. Vakantieverhuur: Gemeente Amstelveen is koploper met deze aanpak, waarbij de advertenties via Airbnb d.m.v. internetscraping worden opgehaald. Daarnaast is systeem straks goed te gebruiken voor input revenu management.

Mobiliteitsvisie
Het ontwerp Mobiliteitsvisie ligt 4 weken ter inzage, via gemeentesite. Hierin staan o.a. zaken als het onderzoek naar zog. mobiliteitshubs, de wens voor fijnmazig OV en (elektrische-) fiets en het plan voor een nieuwe fiets-as. Iedereen kan dit zelf opvragen en doornemen.

De volgende bijeenkomst vindt plaats op 12 maart 2020, heb je vragen of opmerkingen mail dan naar amstelland@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens