Doe je zaken met zoek-, boek-, en bezorgwebsites, zoals Booking, Expedia, Thuisbezorgd of the Fork? Vanaf 12 juli 2020 is de EU-verordening ‘Platform-to-Business’ (P2B) in werking getreden. Dit betekent dat digitale platforms hun algemene werkwijze moeten aanpassen om ondernemers meer bescherming te bieden. Deze verordening bevat regels over bijvoorbeeld geschillenbeslechting, transparantie over algemene voorwaarden en de volgorde van zoekresultaten. Wellicht niet iets waar je dagelijks mee in aanraking komt, maar wel een stap in de goede richting voor jou als ondernemer.

P2B-verordening stap in goede richting

Online platforms zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse economie. Ook horecaondernemers maken steeds vaker gebruik van platforms. Deze platforms zijn steeds machtiger geworden en het eerlijk speelveld in de horecasector komt hiermee in het geding. Daarom pleit KHN voor meer transparantie vanuit de platforms over hun systemen, meer bescherming van ondernemers die zakendoen met platforms en een verbod op pariteitsclausules. Via onze Europese partner Hotrec staan deze onderwerpen ook op de agenda van de Europese Unie. De P2B-verordening is een stap in de goede richting en draagt op twee manieren bij aan eerlijke verhoudingen.

Wat merk jij hiervan?

Ondernemers die gebruikmaken van platforms gaan de effecten van de verordening niet meteen merken. Wel wordt het eenvoudiger om de algemene voorwaarden van platforms te raadplegen. Daarnaast moeten platforms transparant zijn over de volgorde van de zoekresultaten, het besluit om een ondernemer van een platform te verwijderen en de behandeling van eigen producten ten opzichte van producten die andere ondernemers op het platform aanbieden. Door meer inzicht te krijgen in de werkwijze van een platform kan een ondernemer ook beter afwegen of zij/hij hiervan gebruik wil maken.

Daarnaast kunnen ondernemers voortaan bij een geschil kosteloos bij het platform terecht voor een snelle afhandeling. Ook moeten platforms onafhankelijke externe bemiddelaars hebben aangewezen die ingeschakeld kunnen worden voor bemiddeling.

Hotrec campagne: book direct

Hoewel veel reserveringen binnenkomen via zoek- en boekwebsites, willen we gasten aanmoedigen om zo veel mogelijk rechtstreeks bij een ondernemer te boeken. Daarom start Hotrec deze zomer de campagne ‘Book direct’ om de directe relatie tussen gast en ondernemer te benadrukken. Wil je deze campagne ook in jouw zaak zichtbaar maken? Campagnemateriaal, zoals flyers, stickers, viltjes etc. is via de website www.book-direct-shop.eu in verschillende talen te downloaden of bestellen.

Bistroo.nl: het bestelplatform waar jij de touwtjes in handen hebt

KHN is officieel partner van Bistroo.nl als tegengeluid tegen grote gevestigde platformen, waar restaurants hoge commissies per order betalen, geen controle over het proces of de klantrelatie hebben en niet onmiddellijk betaald krijgen bij een order. Als KHN-lid profiteer je van de verlaagde reguliere commissie, van 5% naar 4,85%, over de orderwaarde.

Probeer het gratis