110 Nederlandse restaurants hebben één of meerdere sterren. De Librije in Zwolle, Inter Scaldes in Kruiningen en De Leest in Vaassen behouden hun drie sterren. Pure C in Cadzand en Sabero in Roermond worden beloond met twee sterren. Er kwamen 19 nieuwe restaurants met één ster bij.

Gwendal Poullennec, de internationale directeur van de MICHELIN gidsen spreekt over een positieve evolutie. “Dit jaar is een uitstekende editie voor Nederland. Onze inspecteurs zijn onder de indruk van het hoge niveau dat gehaald wordt door ervaren chefs die al eerder zijn onderscheiden. Ze hebben eveneens heel wat nieuwe namen gevonden om de selectie te verrijken. Deze jonge chefs, die zich soms laten inspireren door het werk van hun collega’s, brengen de Nederlandse gastronomie naar een hoger niveau op het gebied van creativiteit, innovatie en smaak.”

Emotie in de keuken

Topchef Nico Boreas opende dit voorjaar Sabero in Roermond en dat was meteen een schot in de roos. Chef Boreas etaleert er zijn technische kennis en neus voor finesse. Hij kookt met gevoel en wordt meteen onderscheiden met twee sterren. Emotie speelt ook een belangrijke rol in de keuken van Pure C in Cadzand. Het creatieve samenspel dat Syrco Bakker creëert met lekkernijen uit de polders en de zee is indrukwekkend. De gerechten zijn er ongemeen boeiend en dat levert een wervelende ervaring op.

Bib Gourmand

De gids beloont eveneens 129 Bib Gourmand restaurants, waarvan 19 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar gasten op kunnen rekenen. Iedere chef geeft daar een eigen invulling aan en bewijst hoe rijk en divers de gastronomie in Nederland is.

Sterrenovericht Michelin 2019

Bekijk hier het totale Michelinsterrenoverzicht voor 2019.