Een avondje clubben in de discotheek is al maanden niet mogelijk. Daar moet snel verandering in komen voor jongeren, stellen clubeigenaren. Je ziet dat er op illegale feestjes geen controle is. Daarnaast is het voor veel clubs ook pure noodzaak om spoedig de deuren weer te kunnen openen. De sector denkt vanaf 1 augustus weer veilig open te kunnen voor jongeren. "Het virus is voor hen redelijk ongevaarlijk." Bekijk de uitzending van Een Vandaag waarin Jorn Lukaszczyk namens de sector pleit voor een snelle heropening van clubs en discotheken.

Lukaszczyk pleit als voorzitter en initiatiefnemer van 'Het Nachtbelang' voor heropening van de clubs. "We willen en kunnen veilig weer open", zegt hij in volle overtuiging. Samen met KHN voeren zij een lobby voor alle clubs en nightlife in Nederland.

De sector heeft een protocol opgesteld, waarin wordt gepleit voor een snelle opening. Het liefst zouden ze de deuren per per 1 augustus weer openen. Premier Rutte gaf in een persconferenties aan pas na 1 september opnieuw naar de nachtclubs te gaan kijken.

'Je kan het feest niet van de jongeren afpakken'

Dat jongeren de coronamaatregelen zat zijn blijkt uit de illegale raves die worden georganiseerd. Zaterdag verzamelde zo'n 500 jongeren zich in het Amsterdamse bos onder een viaduct van de A9. Er was muziek, mensen hadden eigen drank bij zich en er werd lachgas verkocht. In de uitzending van Een Vandaag werd hier aandacht aan besteed.

Technoclub-eigenaar Jorn Lukaszczyk is niet verbaasd dat jongeren ondergronds gaan voor feestjes. "Ze gaan toch wel feesten. Je kan het feest niet van de jongeren afpakken. Je ziet het: dan zoeken ze de illegaliteit op om aan hun trekken te komen."

'Het virus is voor jongeren redelijk ongevaarlijk'

De nachtclubs pleiten voor speciale avonden met een maximumleeftijd van 35 jaar waarop de anderhalve meter afstand kan worden losgelaten. "De gemiddelde leeftijd van onze bezoekers ligt op 25 jaar", vertelt Lukaszczyk. "Het virus is voor die leeftijdsgroep redelijk ongevaarlijk."

In de club feesten minder gevaarlijk

Clubs en nightlife zijn bij uitstek een veilige branche voor jongeren boven de 18, benadrukt Lukaszczyk. Als de clubs weer opengaan, zullen jongeren ook veel minder illegaal gaan feesten. "Wij zijn voor de jongeren een veilig thuis. Ik zou graag die verantwoordelijkheid weer willen."

5 voor 12

Daarnaast is het voor veel clubs ook pure noodzaak om spoedig de deuren weer te kunnen openen. Terwijl restaurant en bars weer open zijn is de toekomst voor clubeigenaren elke dag weer een stukje onzekerder.

"Ik denk dat veel jongeren het idee hebben dat de clubs in september weer opengaan. Ze denken deze zomer naar illegale feesten te gaan en dan in september weer de club in", zegt Lukaszczyk. "Maar zo werkt het niet, want in september zijn die clubs er niet meer."

Uitzending Een Vandaag terugkijken

Bekijk hieronder het fragment uit de uitzending van Een Vandaag waarin Lukaszczyk pleit voor een snelle heropening van clubs en discotheken.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens