Sinds 2 mei 2022 is het mogelijk om ook voor horecaopleidingen STAP-budget aan te vragen. Je kunt tot 1000 euro subsidie krijgen voor scholing en ontwikkeling. Het gaat dan om door de branche erkende opleidingen. Dit zijn opleidingen en cursussen die worden afgesloten met een SVH diploma of SVH certificaat, zoals die van KHN-partners HOC.nl en Biertraining.nl. Dat betekent dat je gratis het SVH Wijn, SVH Leermeester of bijvoorbeeld Sociale Hygiëne certificaat of diploma kunt behalen. Maar ook een flinke korting op duurdere opleidingen, zoals SVH Basiskok. SVH leidt zelf niet op maar ziet via de examens wel toe op de kwaliteit.

Tot 1000 euro subsidie

STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) is de nieuwe subsidieregeling van de overheid om leren voor werkenden en werkzoekenden mogelijk te maken. Let op: je kunt maar één aanvraag per jaar doen van maximaal 1000 euro. Het is dus niet mogelijk om twee keer 500 euro aan te vragen. Je kunt je aanvraag doen bij het UWV en elke twee maanden start er een nieuwe aanvraagperiode.

Stimuleer dit bij je werknemers!

De subsidie wordt aangevraagd door de deelnemer. Als werkgever kun je de subsidie dus niet zelf aanvragen. Maar je kunt wel je werknemer begeleiden bij zijn keuze en hem stimuleren. Je werknemer bouwt hiermee aan zijn loopbaan, en jij hebt een gemotiveerde en goed opgeleide vakkracht! Is de opleiding duurder dan de maximale 1000 euro, overweeg dan om het verschil bij te leggen. Zo versterk je jouw positie als werkgever.

Ruim 100 opleidingen

Op horeca.nl vind je alle horeca brancheopleidingen die onder het STAP-budget vallen. Je kunt ook via het STAP-Scholingsregister van DUO een opleiding zoeken. Vanuit dit register kom je uiteindelijk ook op de website van de horecaopleider terecht. Een overzicht van alle SVH erkende opleiders vind je ook op horeca.nl

Je medewerkers kunnen voor het examen SVH Bier 1 van Biertraining.nl met 15% KHN-korting eventueel ook gebruik maken van STAP-subsidie.

Zoals KHN heeft bepleit, heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, verantwoordelijk voor de STAP-subsidie, goedgekeurd dat ook SVH brancheopleidingen onder de regeling vallen. Met een SVH brancheopleiding weet je dat je een opleiding kiest die horeca arbeidsmarktrelevantie heeft.

Naast de SVH diploma’s zijn er voor de horeca uiteraard ook de reguliere mbo-opleidingen beschikbaar via de STAP-regeling. Deze moeten dan wel onder het volwassenenonderwijs worden gevolgd.

Hoe vraag je STAP-budget aan?

STAP is bedoeld voor mensen die niet onder de leerplicht vallen, ouder zijn dan 18 en nog niet de pensioenleeftijd hebben bereikt.

1) Schrijf je in voor een training of opleiding

Schrijf je voorafgaand aan je STAP-aanvraag in bij een opleiding. Je hebt namelijk een STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider nodig om de aanvraag te kunnen voltooien. Op horeca.nl kun je de opleidingen selecteren door in de zoekopties STAP-regeling aan te vinken.

2) Ontvang het STAP-aanmeldingsbewijs

De opleider stuurt zo snel mogelijk na de inschrijving het STAP-aanmeldingsbewijs via de mail.

3) Vraag het STAP-budget aan

Het budget kan elke twee maanden digitaal worden aangevraagd via het STAP-portaal van UWV. Voor het komende jaar zijn dit de volgende aanvraagtijdvakken:

  • 2 februari tot en met 30 april 2023
  • 1 mei tot en met 2 juli 2023
  • 3 juli tot en met 3 september 2023
  • 4 september tot en met 31 oktober 2023
  • 1 november tot en met 31 december 2023

Tip! Het totale budget voor de STAP subsidie wordt jaarlijks in vijf tijdvakken uitgegeven en voor ieder tijdvak geldt: Op=op! Dus wees er op tijd bij en schrijf je (ruim) van tevoren bij een opleider in voor deelname aan een training of opleiding. Ben je nog niet zo ver? Probeer het dan voor het volgende tijdvak!

4) STAP-budget wordt toegekend en uitbetaald

Na goedkeuring van het UWV wordt het STAP-budget als voorschot aan de opleider uitbetaald. Hier heb je verder geen omkijken naar. Mocht het budget niet worden toegekend, dan kun je je inschrijving kosteloos verplaatsen (en het bij een volgende STAP-aanvraagperiode nogmaals proberen) of kosteloos annuleren.

5) Start training of opleiding

Let op: deze moet binnen drie maanden na afloop van het aanvraagtijdvak starten. Dus heb je in mei-juni een aanvraag gedaan? Dan moet de scholingsactiviteit uiterlijk op 31 september starten.

Benieuwd naar alle voorwaarden? Ga naar Rijksoverheid of kijk voor meer informatie op svh.to/stap

Overige links:

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens