De horeca heeft in het derde kwartaal 0,4 procent meer omzet behaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Het volume, het aantal consumpties en overnachtingen daalde met 0,7 procent. Daarmee is de groei van de afgelopen jaren gestabiliseerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het derde kwartaal 0,5 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Dit komt door prijsstijgingen. Maar door een afname van het aantal consumpties, hadden restaurants en cafés een volumedaling. Dit is de eerste volumedaling in de afgelopen tweeëneenhalf jaar.

'Meer omzet betekent niet altijd meer winst'

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Meer omzet betekent niet automatisch meer winst. Consumenten hebben een steeds ruimer horeca-aanbod tot hun beschikking en het aantal alternatieve aanbieders neemt toe. Het blijft dus hard werken voor individuele horecaondernemers.”

Ondernemersvertrouwen positief ondanks krappe arbeidsmarkt

Ondernemersvertrouwen positief ondanks krappe arbeidsmarkt

Uit de CBS-cijfers blijkt dat het ondernemersvertrouwen in de horeca al 5 jaar op rij positief is. Het personeelstekort is opgelopen; aan het eind van het derde kwartaal staan er ruim 21 duizend vacatures in de horeca open. Robèr Willemsen: “Toch is het is de meeste horecaondernemers gelukt om nieuwe medewerkers aan te trekken en aan zich te binden. De zoektocht naar goed personeel zal de komende tijd voor veel horecaondernemers één van de belangrijkste aandachtspunten blijven."

Omzet logiesverstrekking licht gestegen

Omzet logiesverstrekking licht gestegen

De omzet van logiesverstrekkers nam met 0,3 procent toe in het derde kwartaal in vergelijking met het tweede kwartaal van 2018. Het volume daalde met 1,4 procent. De omzet van hotels steeg met 0,2 procent, het volume daalde met 0,9 procent.

Uw rendement verbeteren?

Horeca Maatwerk biedt een rendementsverbeteringsprogramma voor horecaondernemers. Lees hier meer over dit programma.