Verruiming terrassen Meierijstad onder voorwaarden mogelijk.

Horecaondernemers in Meierijstad bereiden zich voor om gasten weer welkom te heten; zoals het er nu naar uitziet mogen eet- en drinkgelegenheden op 1 juni hun deuren weer openen van de rijksoverheid. Gemeente en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben de laatste weken samen gewerkt aan een serie richtlijnen die in Meierijstad gelden voor uitbreiding van terrassen in de openbare ruimte. De spelregels zijn nu af en ondernemers kunnen er mee aan de slag.

Wethouder Harry van Rooijen: "We verwachten de komende tijd veel verzoeken van horecaondernemers om hun terras te mogen verruimen; Zodat ze binnen de regels van het RIVM en de rijksoverheid meer gasten kunnen bedienen. We willen de ondernemers daarin maximaal faciliteren. En tegelijk vinden we als gemeente dat we dat op een zorgvuldige manier moeten doen, rekening houdend met andere belangen in de openbare ruimte én transparant. Daarom hebben we samen met KHN duidelijke spelregels opgesteld."

Eerst overleggen met de buren en dan plan indienen
Horeca-exploitanten worden uitgenodigd om hun plan op papier te zetten en aan de gemeente te sturen; dat kan al vanaf dit moment. Het voeren van een omgevingsdialoog is hierbij van groot belang. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de ondernemer zelf. De plannen moeten besproken zijn met buren en ondernemers in de omgeving. In het geval er meerdere eet- en drinkgelegenheden in de directe omgeving gevestigd zijn, moet er zelfs sprake zijn van een gezamenlijk plan. Robert van den Brand, voorzitter Horeca Meierijstad: "Met goede samenwerking komen we een heel eind". Niki Hendriks van KHN onderschrijft dat: "We realiseren ons dat de situatie van elke horecaondernemer anders is, waardoor elk plan maatwerk zal vragen. We hebben vertrouwen in deze aanpak. Hopelijk realiseren de bezoekers van horecagelegenheden zich ook dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is om zo succesvol mogelijk deze periode door te komen. Samen kunnen we er voor zorgen dat het gezellig en veilig is én blijft in de horeca."

Geen partytent, wel een parasol
De richtlijnen gaan bijvoorbeeld over veiligheid, toegankelijkheid, de bereikbaarheid van bushaltes en het vrij blijven van fietspaden. Er mogen geen bouwwerken op het terras geplaatst worden maar een parasol mag bijvoorbeeld wel. Veel van de richtlijnen vinden hun oorsprong in de APV of in het lokale horecabeleid en zullen dus niet nieuw zijn voor ondernemers. Koninklijke Horeca Nederland informeert de horecaondernemers over de richtlijnen. De volledige lijst met 25 spelregels is ook terug te vinden op www.meierijstad.nl/coronavirus De lokale spelregels gelden voorlopig tot 1 september a.s. Als het in de praktijk niet goed werkt of als er nieuwe richtlijnen uit de Veiligheidsregio komen, kan de gemeente de regels aanpassen.

Richtlijnen uitbreiding terrassen

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens