Kijk tijdens carnaval uit voor valse bankbiljetten. Volgens de politie duiken er op steeds meer plekken valse biljetten op. Hoe herken je een vals bankbiljet?

De politie zegt dat alle carnavalvierders goed moeten opletten op vals geld omdat er al verschillende valse briefjes zijn onderschept.

Een vals briefje. En dan?

Wie een vals briefje ontdekt, kan het beste meteen de politie bellen.

Eerdere meldingen

Waar de briefjes vandaan komen, meldt de politie niet. Volgens BN DeStem worden de briefjes mogelijk bij webshop AliExpress gekocht. Het betalen en in het bezit hebben van vals geld is strafbaar. De straf is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid vals geld dat de crimineel in handen heeft.

Nep of echt? Doe de check!

  • Watermerk: dit zie je door het biljet tegen het licht te houden. Het cijfer moet duidelijk oplichten.
  • Hologram: biljetten van 5, 10 en 20 euro: kantel het biljet en je ziet in het hologram de waarde van het biljet en het €-teken op de kleuren van de regenboog. Biljetten van 50 tot 200 euro: kantel het biljet en je ziet in het hologram de waarde van het biljet en een gebouw.
  • Verkleurde inkt: biljetten van 5, 10 en 20 euro: kantel het biljet en je ziet op de achterzijde dat de glanzende baan van kleur verandert van grijs naar goud. Ook zie je in de band de waarde van het biljet en het €-teken
  • Voel de inkt: je kunt de drukinkt voelen op meerdere plekken. Bijvoorbeeld bij de regel met © BCE ECB.
    Kijk voor meer tips op https://www.dnb.nl/echtofvals/...

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens