Het zal je niet zijn ontgaan dat er een groep bewoners een petitie is gestart en heeft overhandigd aan de wethouder binnenstad. Het lokale KHN bestuur heeft actief gereageerd naar de pers met onderstaand bericht wat ook is opgepakt.

Als reactie op het Horeca Ontwikkelingskader dat vorig jaar werd aangenomen door de gemeente Utrecht, overhandigde Actiegroep Binnenstad030 op woensdag 30 januari 2019 een petitie. De actiegroep vindt dat de gemeente ‘te weinig doet om het (monumentale) karakter en de leefbaarheid van de binnenstad te beschermen en om overlast te beperken’. Pieter Honing voorzitter van KHN Utrecht: “Als we de plannen van de groep volgen, wordt Utrecht een monument zonder bezoekers.”

De actiegroep ontmoedigt het zogenaamde massatoerisme in Utrecht en sluit de poorten voor de toeristen die Amsterdam kwijt wil. Verder zouden er wat betreft Binnenstad030 geen hotels moeten bijkomen, die zich op toeristen richten. Honing: “We zitten nog lang niet op de bezoekersaantallen van een aantal jaren terug. In 2015 waren er meer bezoekers dan afgelopen jaar. Dus het is niet te druk in de stad.”

Verantwoorde en duidelijke keuzes
Wel vindt KHN Utrecht dat de gemeente de komende jaren duidelijke keuzes moet maken. “De horeca in Utrecht moeten we samen laten groeien, maar wel op een verantwoorde manier en laten we overaanbod voorkomen. Met elkaar zullen we verantwoorde keuzes moeten maken. Dus niet elk vrijgekomen retail pand ‘zomaar’ bestemmen naar horeca en invullen met horeca.

Op korte termijn lijkt dit een goede oplossing echter als de marges onder druk staan zullen nieuwe concepten snel omvallen.’’

Gezamenlijke visie
KHN Utrecht heeft in november 2018 tijdens een ontbijtsessie met wethouder Klaas Verschuure en de burgemeester de resultaten van de gehouden enquête onder de Utrechtse horeca leden gepresenteerd. De horecaondernemers is gevraagd hoe zij naar de horecaontwikkelingen kijken, de hoeveelheid, de diversiteit, de drukte, etc. Aan de hand daarvan heeft KHN de oproep gedaan aan de gemeente om op korte termijn een binnenstadsoverleg met alle partijen te organiseren voor het opstellen van één gezamenlijke visie voor Utrecht.

Kort radio item RTV Utrecht, voorzitter Pieter Honing reageert en lees hier het artikel in het AD.

Vragen
Mocht je nog vragen hebben, mail dan naar utrecht@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens