Het lijkt wel alsof steeds meer partijen iets vinden van werkgeverschap in de horeca. Soms zijn de meningen over hoe een klein deel van ons omgaat met dé belangrijkste pijler in het bedrijf, namelijk het personeel, terecht kritisch. Vaak zijn die meningen echter gebaseerd op verhalen uit het verleden, op excessen of - het ergst van allemaal – gebrek aan kennis of ervaring met werkgeverschap in onze branche.

Ik herken wel de zorg. Als het gaat om openstaande vacatures, om het behouden van mensen én de kwalitatieve instroom. We hebben een meer dan serieuze uitdaging in onze prachtige branche, gezien de 30.000 openstaande vacatures. Dat komt echter vooral door de enorme groei die de horeca heeft doorgemaakt. We hebben er in de afgelopen vijf jaar 50.000 banen bij gekregen en verwachten datzelfde aantal voor de komende vijf jaar.

Goed werkgeverschap is belangrijker dan ooit. Voor mij is dat iets vanzelfsprekends, maar ik realiseer mij ook dat het soms beter kan en moet. Als brancheorganisatie proberen we ons steentje bij te dragen. We blijven bij ondernemers hameren op het belang van goede arbeidsvoorwaarden en erop wijzen dat dat verder gaat dan enkel een goed salaris. Het gaat ook om rekening houden met de werk-privé balans van de medewerkers, realistische werktijden en waar mogelijk het bieden van een 4-daagse werkweek. Daarnaast is het bieden van toekomstperspectief door opleiding en trainingen ook belangrijk als om het boeien en binden van mensen binnen onze branche.

Goed werkgeverschap is echt een typisch voorbeeld van ‘verbeter de wereld, maar begin bij jezelf’ Kijk dus wat jij als ondernemers kunt doen binnen jouw bedrijf. Zorg voor maatwerk, betrek je mensen en blijf vooral in gesprek. Ieder bedrijf is anders, iedere ondernemer is anders en iedere medewerker is anders. De overeenkomst en gezamenlijke belangen zijn echter groot. Een gezonde bedrijfsvoering met passend werkgeverschap zorgt voor continuïteit, kwaliteit, werkplezier en de juiste beloning voor iedereen; voor zowel werkgever áls werknemer.

Robèr Willemsen

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens