Het coronavirus en de bijbehorende overheidsmaatregelen heeft de evenementenbranche enorm hard geraakt; congresorganisatoren, cateringbedrijven, partycentra en evenementen draaien nauwelijks omzet en voor clubs & nightlife is er nog steeds geen perspectief. Door het verlengen van het thuiswerken en het niet kunnen plaatsvinden van evenementen staan veel bedrijfs- en evenementcateringbedrijven voor zeer moeilijke keuzes als het gaat om ontslagen of bedrijfsbeëindiging. Veel cateraars werden door de sterke omzetdaling gedwongen om ingrijpende maatregelen te nemen binnen het bedrijf, waardoor veel tijdelijke werknemers de afgelopen periode al hun baan verloren; ditzelfde dreigt nu eveneens voor steeds meer vaste werknemers.

Opnieuw geen perspectief

Het is zeer teleurstellend dat premier Rutte en minister de Jonge tijdens de persconferentie van 1 september jl. geen versoepelingen aankondigden betreffende de restricties voor het organiseren van bijeenkomsten thuis. Opnieuw blijft meer perspectief voor de horecaondernemers – in het bijzonder in de evenementen-en cateringsector – uit en worden ze door de maatregelen beperkt in de exploitatie van hun bedrijf. Voor bijeenkomsten buiten vindt KHN de overheidsrestricties veel te streng en ook het aanscherpen van toezicht en handhaving is onnodig.

Cateraars snakken naar verlichting van de maatregelen. Maar nu een verlichting van de maatregelen vooralsnog uitblijft, is het des te belangrijker om te zorgen voor adequate financiële steun. Daarom is KHN voorzichtig positief over het derde steunpakket van de overheid, dat met een duur tot juli 2021, ook voor cateraars wat houvast biedt. Hoewel de overheid meer gerichte voorwaarden stelt bij de voortzetting van de steun, is KHN tevreden dat de horeca en ook zeker de cateraars als logische steunontvanger worden gezien. En dat ontslag of natuurlijk verloop geen invloed heeft op de subsidie. Lees hier de eerste reactie van KHN en wat het steunpakket 3 voor jou betekent.

Financiële regelingen voor cateraars

Het kabinet neemt maatregelen om de werkgelegenheid te behouden. Ook cateraars konden al van veel van deze financiële regelingen gebruik maken:

  • Voor zelfstandige cateraar ondernemers is er de Tozo-uitkering. Deze regeling blijft ook in het derde steunpakket overeind (maar wel aangevuld met een vermogenstoets). Lees meer
  • Cateraars met personeel kunnen gebruik maken van de NOW-regeling als compensatie van de loonsom. In het derde steunpakket loopt de NOW door tot 1 juli 2021, maar stapsgewijs wordt de norm voor omzetverlies verhoogd en de vergoeding verlaagd. Lees meer
  • Voor een vergoeding van vaste lasten is de TVL-regeling in het leven geroepen. Deze regeling loopt met een aanscherping van de voorwaarden ook door in het derde steunpakket. Het maximale uit te keren bedrag volgens deze TVL-formule wordt € 90.000 voor 3 maanden. Lees meer
  • Tot 1 januari blijft het mogelijk om belastinguitstel aan te vragen, met een ruime terugbetalingsregeling voor ondernemers. Lees meer
  • Ook de extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven uit het eerste noodpakket (BMKB, GO, KKC) lopen door.

Ruimte voor rendabele exploitatie

De afgelopen maanden heeft KHN achter de schermen vol ingezet op een derde steunpakket voor de gehele horecabranche. Met als eerste resultaat dat er in ieder geval een vervolg op de steunmaatregelen komt. Dit derde noodpakket biedt zekerheid aan steun tot juli 2021. Het is nog onduidelijk wat de verlenging van de steunmaatregelen voor een impact heeft op de sector, al is dit een belangrijke eerste stap richting de toekomst. KHN kijkt graag vooruit en blijft alles op alles zetten voor een toekomstbestendige horecabranche. KHN hoopt dan ook dat er in de komende periode in goed overleg met het kabinet kan worden gekeken naar oplossingen om horecaondernemers perspectief te bieden en hen daarmee letterlijk en figuurlijk meer ruimte te geven voor een rendabele exploitatie van hun evenement, congres of cateringbedrijf.

Prinsjesdag 2020 meer info verwacht

Voor nu is het belangrijk dat ondernemers echt zelf de rekensom maken om te bepalen welke maatregel voor hun wel of niet werkt. Hoeveel bedrijven het zullen overleven hangt ook af van de vraag hoe flexibel een bedrijf is in het doorvoeren van aanpassingen, het terugdringen van kosten en creatief denken als het gaat om het behoud van inkomsten of ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Op Prinsjesdag 2020 wordt er nog meer bekend over belastingplannen en andere ondersteunende maatregelen. KHN houdt jullie hier uiteraard van op de hoogte.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens