Veel restaurants zijn nu al volgeboekt voor de lunch en het diner tijdens de kerstdagen, kopten de media onlangs. Uit de jaarlijkse poll van KHN blijkt dat veel restaurants nog steeds veel reserveringen krijgen voor kerst, als je het vergelijkt met 2017. Maar we zien wel een dalende trend. Van de deelnemers heeft bijna 40% meer reserveringen dan in 2018. In 2017 en 2016 dat nog 46% en 57%.

Ook dit jaar zien we een flinke stijging (+ 40%) van het aantal reserveringen voor de kerstdagen. In 2018 is het aantal reserveringen bij de respondenten verdrievoudigd als je het vergelijkt met het aantal reserveringen in 2015. Door de economische groei is het consumentenvertrouwen toegenomen en dat zien we ook in deze cijfers terug. Gezien het feit dat er de afgelopen tijd veel restaurants bij zijn gekomen, is het logisch dat sommige horecaondernemers minder reserveringen hebben voor de kerstperiode.

Steeds meer restaurants dicht tijdens de kerstdagen

Wat opvalt uit de cijfers is dat het aantal restaurants dat met kerst z’n deuren sluit, stijgt. In 2016 was dit aantal 8 %, in 2017 was 13% van de restaurants dicht en dit jaar is dat 15 %. KHN vermoedt dat dit onder meer te maken heeft met het enorme aanbod aan horeca en met de krapte op de arbeidsmarkt. Het inhuren van extra medewerkers met kerst is relatief duur. Daarnaast ontstaan er ook andere manieren om gasten te bedienen met kerst: zo gaan topchefs Jonnie Boer, Jacob Jan Boerma, Soenil Bahadoer en Erik van Loo maaltijdboxen samenstellen zodat consumenten thuis een viergangenmenu kunnen bereiden op Michelinster-niveau.