Niet esthetisch
Volgens Ton Voortman, voorzitter van de VEBA, hebben vijf ondernemers al bezoek en een brief gekregen waarin hun te verstaan werd gegeven dat de afvoerpijpen van het dak moeten. "Uit esthetisch oogpunt, wordt gemeld. In sommige gevallen wordt er gesommeerd de pijpen gelijk van het dak te halen, in andere gevallen wordt een plan van aanpak gemaakt.” Volgens Voortman staan in totaal zo’n honderd panden op de nominatie zo’n brief te krijgen.
Torenhoge kosten
Het verwijderen van afvoerpijpen kan volgens de VEBA-voorzitter flink in de papieren lopen. "Als ook ophangsystemen een aansluitpunten moeten worden weggehaald, kost dat een pandeigenaar algauw tienduizenden euro’s.” Na het weghalen van de oude moeten nieuwe pijpen worden geplaatst, maar niemand weet volgens Voortman welke dat moeten worden: "De gemeente stelt dat deze exemplaren weg moeten, maar geeft geen uitleg over wat dan wél mag.”
Geen overleg
Het steekt het gelegenheidstrio van belangenclubs nog het meeste dat er geen overleg met hen is gezocht. "Op geen enkele wijze is met het georganiseerde bedrijfsleven ruggespraak geweest over de aanleiding en aanpak van dit handhavingproject. Het lijkt ons niet meer dan netjes te stoppen met het sturen van brieven en aansporen tot handelen, totdat we met elkaar om tafel zijn gegaan.”
Naar de aanleiding van de plotse kruistocht is het voor OBA, VEBA en KHN gissen. Mogelijk heeft het iets te maken met politieke vragen, die de BPA augustus 2017 stelde over stank en geluidsoverlast van pijpen op de Havik, Lavendelstraat en Vijver, aldus Voortman. Dat klopt, stelt Brugt Groenevelt, woordvoerder van de gemeente Amersfoort. "Dat én klachten die eerder al door omwonenden zijn geuit.”
Geen hetze
Volgens Groenevelt is er van een hetze geen sprake. "Het gaat hier om een langzaam traject, één waarvoor we iedere ondernemer afzonderlijk afgaan en de tijd nemen om het samen op te lossen. Omdat gekozen is voor deze individuele aanpak, hebben we met de belangenorganisaties geen overleg gezocht.”