Jonathan Zandbergen, Marco Helsloot en Rob Overdevest hebben de Gouden Koksmuts 2019 gewonnen. De drie chefs kwamen uit voor Merlet in Schoorl. Jurylid Gerrit Greveling: ‘Merlet heeft gewonnen omdat ze de lekkerste gerechten hebben gekookt. Zonder schoonheidsfoutjes. Ze hebben gemiddeld heel hoog gescoord en hadden geen uitschieters naar beneden.’

Jonathan Zandbergen deed in 2008 voor de eerste keer mee aan de wedstrijd en dit jaar deed hij mee als gevolg van een weddenschap. Marco Helsloot won in mei 2018 De Slag op de Schelde en zijn chef beloofde hem ‘nog eenmaal mee te doen als hij die kookwedstrijd op het water zou winnen.’

Carla van Bourgonje, mede-eigenaar van Merlet is apetrots als ze de wedstrijduitslag bekijkt. ‘Ik ben zo trots. Het is zo fijn om met deze mannen te werken. Zo gedreven. Zo enthousiast. Echt een feestje.’ En een feestje vierde het team gisteravond tot laat nog. Martin van Bourgonje viert op de wedstrijddag zijn vijftigste verjaardag. ‘Dit is het mooiste cadeau dat je me kunt geven! Geweldig. Wat een prestatie. Ze werken er elke dag zo hard voor.’

Jonathan Zandbergen

Jonathan Zandbergen is ontroerd als hij de Gouden Koksmuts krijgt. ‘Eindelijk! En we zouden inderdaad niet meedoen dit jaar. Gelukkig heeft Marco doorgezet, lacht de chef. ‘We hebben goed gekookt. Alles was goed op smaak. Veel smaken zijn echt daadwerkelijk uit de keuken van Merlet. Daarnaast waren we strak op tijd, werkten we schoon en ging het gewoon lekker. Marco was wat kritischer, dat klopt.. Maar dat is denk ik onze wedstrijd-ervaring. Daarnaast zien wij natuurlijk helemaal niet wat de andere teams doen. Je bent alleen gefocust op je eigen keuken.’

Zandbergen is trots maar beseft ook dat zijn wedstrijd elke dag bij Merlet in Schoorl gestreden wordt. ‘Dat is mijn echte wedstrijd. Elke dag weer. Ik ben executive chef en doe zowel het sterrestaurant als het grand-café. We zijn kei-druk en groeien heel mooi. Momenteel ligt de keuken eruit en gaan we verbouwen.’

De wedstrijd wordt georganiseerd door het Gastronomisch Gilde en de hoofdsponsor is Hanos. De presentatie op de beursvloer was dit jaar in handen van Sabine Goethals.

Team Merlet kookte:

Hollandse garnalen, met miso en dashi vinaigrette
Kabeljauw met aardpeer en ossenstaart jus
Royale van paddenstoelen met witlof en paddenstoelensaus
Kalfshaas met hart en lever, koolsoorten met mosterd
Koksmuts met vanille, pistache en pompoenpitolie, kokosmousse met limoen

Gerrit Greveling

Jurylid Greveling: ‘Meerdere teams gingen goed mee in de puntentelling. Het was echt tot het laatst spannend. Smaak is voor de helft doorslaggevend, Dan zijn er tien punten te verdienen voor presentatie en de overige punten zijn voor de keukenjury: netheid, organisatie et cetera. Ook daar liet Merlet geen punten vallen. Het was natuurlijk een deelnemersveld waar je u tegen zegt: het niveau is hoog. Maar toch waren er uitschieters naar beneden. Bijvoorbeeld door een te geconcentreerde jus waardoor de zouten te veel de boventoon voeren. Soms was een gerecht veel te zoet. Ook de pieces. Wat betreft de tussengerechten was Bentinck de beste: heel mooi op smaak en erg creatief.’