Om alle KHN-bestuurders in de provincie Gelderland in een ontspannen setting te bedanken voor alle inspanningen gedurende de afgelopen periode, werden zij op maandag 21 september door het regiobestuur uitgenodigd voor een gezamenlijke én coronaproof Regiobestuurdersdag.

De mondkapjes mochten op, want dit jaar kwamen de bestuurders uit de provincie met een touringcar van Gademann naar Nijmegen. In de Black Fox in het centrum werd in combinatie met een whiskyproeverij een geweldige lunch verzorgd. Na de lunch vertrok de bus richting het NEC-stadion de Goffert waar de groep werd opgesplitst voor een uitgebreide rondleiding. Na de rondleiding nodigde Ziggo-sportverslaggever Bas van Veenendaal regiovoorzitter Sander Wind, KHN-directeur Dirk Beljaarts en Daniel Frankenhuis, eigenaar van YveY Events & Hospitality (die onder meer de horeca verzorgt in diverse stadions maar ook op enkele vakantieparken), uit voor een forumgesprek.

Nieuwe coronamaatregelen géén oplossing

Uiteraard stond het begin van het gesprek in het teken van nieuwe coronamaatregelen die afgelopen vrijdag door de overheid werden aangekondigd, waaronder de sluiting van de horeca om 01:00 uur in enkele veiligheidsregio’s. KHN-directeur Dirk Beljaarts deelde de stelling dat het hier gaat om symboolpolitiek waarbij het niet in lijn der verwachtingen ligt, dat door de horeca eerder te sluiten er een daling te zien zal zijn in het aantal besmettingen. De aanwezige horecaondernemers waren het hiermee volledig eens. De nu aangekondigde maatregelen staan haaks op de mededeling van premier Rutte van enkele weken geleden waarin hij aangaf dat de horeca een veilige plek is: “Thuis geen feestjes of borrels, ga dan liever naar een horecazaak, daar is het veilig”. Cijfers van het RIVM tonen aan dat slechts 5,5 procent van alle besmette personen te herleiden is naar de horeca. En volgens nota bene het RIVM zelf, zit het grootste probleem in het feit dat mensen nog steeds de straat op gaan met klachten. Dat los je niet op door de horeca eerder te sluiten of door het maximum aantal gasten nog verder terug te dringen. Politiebonden en de BOA-bond geven ook aan niet blij te zijn met deze maatregelen. Het probleem zal zich hierdoor verplaatsen en de kans op illegale feesten, gezelschappen of samenkomsten na middernacht juist versterken.

Financiële gevolgen en steun

Vanuit de ondernemers klinkt vooral het geluid dat het bizar is dat er vooral op het aantal besmettingen wordt gestuurd. Er wordt nu te veel beleid gevoerd op deze monitor, een tool die we in maart niet hadden en waarbij het aantal besmettingen op dat moment ongetwijfeld veel hoger lag. Wordt er bijvoorbeeld wel kritisch gekeken naar het onderzoek in het riool en kijkt men wel kritisch genoeg naar de druk op de ziekenhuizen? Na de maatregelen uitvoerig besproken te hebben, werd er kort ingegaan op de financiële gevolgen. Horecaondernemers geven aan zeer kritisch te zijn over de rol van banken. Ondanks de overheidsgaranties lijken banken niet genegen om horecaondernemers financieel te ondersteunen. Hulp ontvangen is moeilijk, maar nu lenen om te kunnen investeren blijkt nog moeilijker. Sander Wind geeft als regiovoorzitter aan erg blij te zijn met de directe relatie en de financiële steun van de Provincie Gelderland. Inmiddels zijn er via een taskforce diverse subsidies en voucherregelingen ontstaan die horecaondernemers in Gelderland kunnen helpen om duurzaam te investeren, om kosten van coronamaatregelen te declareren maar ook om zich straks met een HISWA-RECRON KHN-voucher regeling te kunnen laten adviseren. Na afloop bedankte Sander de gasten en host met een fles wijn en werd er door de circa 30 ondernemers onder het genot van een hapje & drankje nog flink door gediscussieerd.

Nieuw bestuurslid: Fenna Bruijsten

Na het bezoek aan het stadion verplaatste het gezelschap zich naar de Harms’ hoeve in Malden. Fenna Bruijsten verzorgde met haar compagnon een rondleiding op haar horecaboerderij waarbij aan de ene kant de dieren door bezoekers worden gevoerd en aan de andere kant de bezoekers zelf kunnen genieten! Tijdens de algemene ledenvergadering werd Fenna verwelkomd als nieuwe bestuurder voor KHN Gelderland. Fenna gaat zich namens het bestuur hard maken op het beleidsthema onderwijs en arbeidsmarkt. Dirk Beljaarts geeft aan “erg blij te zijn met jonge ondernemers die zich als bestuurder in willen zetten voor de vereniging.”

Na de vergadering was het tijd voor een gezellige bbq waarbij de voorzitter van KHN Nijmegen nog even werd onderbroken voor een interview met Omroep Gelderland.

Al met al weer een bijzondere en enerverende dag, waarbij ontmoeting centraal stond.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens