De gemeente Amsterdam past de huisvestingsverordening aan, zodat vakantieverhuur van woningen wordt beperkt van 60 naar 30 dagen en minister Ollongren is voornemens een landelijke registratieplicht in te voeren, zodat het niet langer mogelijk is woningen op diverse platforms aan te bieden voor meer dan het maximum aantal dagen.
KHN Amsterdam is zeer content dat deze lang uitgesproken wens eindelijk gerealiseerd wordt. Wij zijn van mening dat met de aanpassing van 60 naar 30 dagen een eerlijker systeem ontstaat voor verhuur van woningen. Hiermee wordt voorkomen dat woonhuizen worden gebruikt als illegale hotels, waarbij regelgeving grootschalig wordt geschonden.
KHN maakt zich echter nog steeds grote zorgen over de handhaafbaarheid van het aantal dagen en wetgeving. Op 15 september jl. werd in een documentaire van AT5 maar weer eens aangetoond hoe eenvoudig de lokale wetgeving kan worden omzeild door gebruikers van platforms, zoals Airbnb. We krijgen ook de indruk dat er bij Airbnb weinig bereidheid is om nog verdergaande afspraken met de gemeente Amsterdam te maken om misbruik te voorkomen. Voor andere platforms lijkt dat niet anders. Des te meer reden om over te stappen naar een landelijk registratiesysteem. Met een landelijk registratiesysteem, kunnen gebruikers worden verplicht het aantal verhuringen door te geven aan lokale overheden en is er betere handhaving mogelijk.
Op dit moment vindt er geen verplichte uitwisseling van gegevens plaats tussen de bemiddelende platforms met de toezichthouders over de via de platforms bemiddelde activiteiten. Hierdoor wordt bestaande regelgeving niet gecontroleerd, worden illegale activiteiten (zoals ongewenste verhuringen) niet gezien en verschuldigde belastingen niet geïnd. Door het ontbreken van een landelijke registratieplicht komt bovendien een verschuiving van de problematiek op gang van gemeente naar gemeente en van platform naar platform. Gelukkig heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken deze week belangrijke stappen gezet om tot een eerlijke markt te komen en een registratieplicht in te voeren. Lees hier meer over dit initiatief.
We maken ons ook ernstige zorgen over het grote te kort aan woonruimte en de verschraling van het aanbod. De mix van functies, zoals wonen, werken en recreëren is in sommige gebieden uit balans en maakt deze gebieden minder aantrekkelijk. Ook vanuit die invalshoek is het gewenst dat vakantieverhuur van woningen verder aan banden wordt gelegd. De meest recente cijfers laten ook zien dat vakantieverhuur van woningen buiten verwachting is gegroeid en enorme impact heeft op de binnenstad. Er is al een aantal jaren een hotelstop. Ook vanuit die invalshoek ontstaat een oneerlijk speelveld, omdat het aantal overnachtingen van vakantieverhuur in woningen blijft groeien. KHN Amsterdam is er daarom voorstander van dat verhuur van woningen in Amsterdam in de drukke gebieden verder aan banden wordt gelegd en in sommige gebieden een verbod komt op vakantieverhuur van woningen.
Om daadwerkelijk te zien wat de impact is van de vakantieverhuur van woningen en te weten waar de toerist verblijft/overnacht zou het goed zijn om zo spoedig mogelijk de eis uit het overnachtingsbeleid m.b.t. verplichte deelname aan digitale nachtregister in te voeren en te koppelen aan de registratieplicht.
Kortom, wat moet er volgens KHN gebeuren?