Vanaf 1 januari 2016 mag je plastic tassen niet meer gratis verstrekken aan je gasten. Dat is op 17 december tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer besloten. Door het aftreden van staatssecretaris Mansveld in november dit jaar, leek het erop dat het verbod voorlopig geen doorgang zou vinden. Het gaat nu dus wél door. Wat betekent dat voor jou?

Waarom het verbod?
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil met het verbod de consument aansporen om zijn/haar eigen tas te gebruiken en zo het milieu minder belasten. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu): "Met minder plastic tasjes verminderen we de plastic afvalberg. Zo worden minder grondstoffen verspild, is er minder plastic troep op straat en gaan we de plastic soep in oceanen tegen."

Wat betekent dit voor u?
Geef je gasten een plastic tas mee? Dan moet je vanaf 1 januari 2016 hiervoor een bedrag vragen. De hoogte van dat bedrag mag je zelf bepalen. Dat kan dus al vanaf € 0,01. Ook kunt je overstappen op ander materiaal zoals papieren tassen. Deze mag je wel gratis meegeven.

Lobby KHN
In de aanloop naar deze wet heeft KHN bij het ministerie gepleit voor een uitzondering voor de plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege voedselveiligheid. Het ministerie heeft echter besloten om het verbod zo eenduidig mogelijk te houden en geen uitzondering voor de horeca te maken. Door inzet van KHN is het vaste bedrag van €0,25 van de baan. Je mag dus zelf bepalen welk bedrag je voor de tas vraagt.

Handhaving
Het verbod op de gratis plastic tasjes zal in het begin terughoudend worden gehandhaafd. Bij overtreding riskeren ondernemers een tik op de vingers van inspecteurs. Bij herhaling is een boete mogelijk.

Veelgestelde vragen

  • Geldt het verbod van plastic tasjes ook voor afhaalbedrijven?
    Ja, ook voor afhaalmaaltijden moet je een bedrag vragen voor de tas.

  • Wat is de boete als ik me er niet aan hou?
    De boete is afhankelijk van de economische meerwaarde die je heeft genoten door het gratis weggeven van de tas. Wat dat precies betekent is nu nog niet duidelijk. Er wordt nog niet gelijk een boete uitgeschreven.

  • Is de verkoop van een plastic tas ook omzet en moet ik er daarom ook btw over betalen?
    Ja, wanneer je goederen verkoopt, betaal je hier btw over. Omdat een plastic tas een goed is en je dit verkoopt, moet je hier ook btw (21%) over afdragen.

  • Ik heb een sauna en welnessbedrijf en geef bij de verkoop van producten aan mijn gasten een gratis plastic tas. Mag dat?
    Plastic tassen die worden weggeven in de sauna (voor gebruik tijdens saunabezoek) vallen buiten de regeling. Het is toegestaan deze tassen gratis te verstrekken.

  • Ik heb een hotel en geef mijn gasten een zogenaamde 'goodiebag'. Mag ik dan gebruik maken van een plastic tas?
    Deze tassen vallen buiten de regeling. Het is toegestaan om voor het weggeven van gratis producten aan jouw gasten deze in een gratis plastic tas mee te geven.

  • Hoe informeer ik mijn klanten? Zijn er stickers of posters die ik in mijn zaak kan hangen?
    Op de site van de Rijksoverheid kun je materiaal zoals banners en posters downloaden waarmee je aandacht kunt vragen voor het verbod op gratis plastic tassen.


Meer weten?

In een factsheet van het ministerie van Infrastructuur en Milieu vind je meer informatie op over het verbod op gratis plastic tas.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens