Op woensdag 26 augustus vond het KHN Zaanstreek hoteloverleg plaats met de hotelmanagers in de Zaanstreek. De gemeente Zaanstad was bij dit overleg aanwezig. Een aantal punten die tijdens deze vergadering besproken zijn vind je onderstaand.
Effecten corona op hotels
Over het algemeen hebben de hotels in juli en augustus aardig gedraaid, met name door de toeristen uit Nederland. Vanaf september is het vooruitzicht niet hoopvol. De Zaanstreek doet het vergeleken met Amsterdam en omstreken vrij aardig. Veel last minute boekingen. De zakelijke markt laat het afweten. KHN Zaanstreek heeft goede gesprekken met burgemeester Hamming als het gaat om het stroomlijnen van de bezoekers en ondersteuning van de horeca en hotels. De uitbreiding van de terrassen mogen bijvoorbeeld gecontinueerd worden.
Toeristenbelasting
Gemeente Zaanstad was van plan de 7 euro toeristenbelasting door te zetten naar volgend jaar. Echter is dit door de gemeenteraad tegengehouden en wordt er verder over nagedacht en een voorstel gemaakt. Er zijn verschillende opties gegeven: een percentage, per gebied een verschillend tarief en een vast tarief.
De hotels in de Zaanstreek hebben de voorkeur voor een percentage. De gemeente Zaanstad heeft de opdracht het bedrag te halen uit de hotelovernachtingen omdat dit is besloten. Echter moeten we in de gaten houden dat de gemeente nu een gat moet dichten aan toeristenbelasting die dit jaar niet geheven kan worden. De hotels kunnen dit met geen mogelijkheid ophoesten, omdat er een veel lagere bezetting wordt gerealiseerd. Er wordt nu een voorstel voor een begroting gemaakt dat 1 oktober wordt gepresenteerd in de raad.
KHN Zaanstreek stelt een brief op voor de gemeente Zaanstad om hierin aan te geven wat de voorkeuren vanuit de hotels zijn.
Verblijfsaccommodatievisie
Bureau Stedelijke Planning is aanwezig bij het hoteloverleg om het advies voor de visie voor de verblijfsaccommodatievisie toe te lichten. Door de ontwikkelingen rond corona is het uiteraard moeilijker te voorspellen. De voorspelling is dat in 2023 de hotels weer terug zijn op het niveau waar de hotels in 2019 waren.
Een advies is dat Zaanstad zijn eigen aantrekkingskracht dient te ontwikkelen meer dan als uitvalsbasis voor Amsterdam. Daarnaast moet Zaanstad toerisme aantrekken en accommodaties creëren voor de doelgroep in het hogere segment.
De strategie die Bureau Stedelijke Planning adviseert is om tot 2024 een pas op de plaats te maken voor nieuwe hotelplannen. Daarna moet een beleid gevolgd worden waar rekening wordt gehouden met de locatie, het concept, de planning en de duurzaamheid van de plannen. Geadviseerd wordt om een fasering van het planaanbod in te voeren om tijdelijk overaanbod en lage bezettingsgraad te voorkomen. Een maximum van 150-200 kamers per nieuw hotel wordt geadviseerd, net als een regionale afstemming.
Reactie vanuit hotels
De visie dat het in 2023 weer allemaal goed gaat wat abstracter omschrijven want dit is nog totaal niet zeker. De aanwezige hotels spreken de wens uit tussentijds te meten hoe het er voor staat, in hoeverre de visie klopt. Daarnaast is 70% een meer gewenste bezettingsgraad om als bodem mee te nemen dan de aangegeven 65%. Het is ook van belang om te weten wat er verder in de aanliggende gemeenten speelt of gaat spelen. Hoe gaan we er voor zorgen dat het afdwingbaar is dat we bepaalde segmenten juist wel of niet kunnen creëren?
Het bureau heeft ook aanmerkingen van de gemeente ontvangen en zal het verwerken met de opmerkingen vanuit de hotels.
Het volgende hoteloverleg is op woensdag 7 oktober of 21 oktober om 14.00 uur. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via zaanstreek@khn.nl.
Heb je onze Facebookpagina al geliked?