Vijf tips voor uw btw-aangifte

29-03-2016

Waar moet u op letten? KHN geeft tips!

Voor veel horecaondernemers is het weer tijd voor de btw-aangifte (omzetbelasting). Elke maand, kwartaal of jaarlijks moet u aangifte doen bij de Belastingdienst. Waar moet u op letten? KHN geeft tips!

1. Begin op tijd
Begin op tijd met de voorbereiding van uw btw-aangifte. Houd daarbij rekening met de verwerkingstijd die een bank hanteert. De Belastingdienst heeft handige tools om ervoor te zorgen dat u de aangifte niet meer vergeet. Zoals de btw-alert, een app voor smartphones en tablets. Daarmee wordt u op de hoogte gehouden van de vervaldatum van de btw-aangifte. En houd er rekening mee: vorig jaar is de aangiftebrief per post vervallen. Kijk op de site van de Belastingdienst voor een overzicht van data. 

2. Zorg dat uw facturen op orde zijn
Bij veel bedrijven worden facturen ingeboekt en meegenomen in de btw-aftrek. Maar er zijn genoeg facturen die (nog) niet voldoen aan de nieuwe voorwaarden en dus niet geschikt zijn voor aftrek. Als de belasting dit controleert, scheelt het u zomaar 21 procent per factuur. Controleer dus of uw eigen facturen en die van uw afnemers voldoen aan de nieuwe factuureisen. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

3. Niet schuiven met btw-aangifte
Veel ondernemers doen zelf hun aangifte. Sommigen ‘schuiven met btw'. Zo nemen zij bijvoorbeeld iets uit een ander tijdvak mee. Dat is een groot risico. Als het fout gaat, kan dat veel geld schelen. De Belastingdienst controleert bij een boekonderzoek veelal de laatste vijf jaar. Ook heeft de Belastingdienst aangekondigd meer inspecteurs in te gaan zetten. Alles op orde houden is dus van groot belang. Ook bijzondere regelingen zoals een verlegging van de btw naar de afnemer moeten juist worden toegepast.

4. Benut de kleineondernemersregeling (kor)
Wanneer u in een jaar minder dan €1883 aan btw moet betalen, hoeft u misschien helemaal geen btw af te dragen. Sterker nog, in sommige gevallen hoeft u niet eens meer omzet aan te geven bij de Belastingdienst. De kleineondernemersregeling (kor) maakt dit mogelijk, maar is alleen aantrekkelijk voor ondernemers die niet veel inkopen. Als u gaat investeren kunt u ontheffing van aangifte beter niet aanvragen. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

5. Denk aan het lage en hoge tarief
Om uw aangifte correct en snel te doen, is het van belang dat u uw administratie correct voert. Denk hierbij om een goede vastlegging van de omzet laag (6 procent tarief) en de omzet hoog (21 procent tarief). Leg ook de voorbelasting (de te vorderen btw bij inkoop) goed vast. Soms is de btw op kosten namelijk niet aftrekbaar als voorbelasting. Denk hierbij aan representatiekosten (een flesje wijn aan een goede relatie bijvoorbeeld).

Nog meer tips? Of hulp nodig?
KHN BedrijfsAdvies adviseert u hoe u een goede en slimme administratie kunt opzetten. Als KHN-lid betaalt u voor dit advies € 120 per uur. Bent u geen lid? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Kijk voor meer informatie op khn.nl/bedrijfsadvies of neem contact met ons op via 0348 48 94 19 of khnbedrijfsadvies@khn.nl.

Terug