Digitale detailgegevens uit een kassa moeten bewaard blijven zodat de Belastingdienst een efficiënte controle kan uitvoeren. Dit zegt de Hoge Raad in een recente uitspraak. Wat betekent dit voor u als horecaondernemer? En waar moet u op letten?

U bent zelf verantwoordelijk voor het goed bewaren van de digitale detailgegevens. Door technologische ontwikkelingen zoals kassabediening vanaf mobiele telefoons en opslag in ‘de cloud’, zijn de eisen voor uw administratie veranderd.

Wat betekent dit voor u?
Dit betekent dat u de digitale detailgegevens uit uw kassa moet kunnen aanleveren als daar om wordt gevraagd. Als er bij controle een verschil van mening is over de omzet en u kan de detailgegevens van de kassa niet digitaal aanleveren, dan voldoet u niet aan de administratie- en bewaarplicht.

Waar moet u op letten?
Het is dus belangrijk dat u een kassa of kassasysteem gebruikt waarmee u aan de administratieve verplichtingen kan voldoen. Het argument dat uw kassa onvoldoende capaciteit heeft om deze gegevens gedurende de bewaartermijn te bewaren wordt door de rechter niet als excuus geaccepteerd. Kies daarom voor een kassa met voldoende geheugen die de gegevens digitaal en in detail bewaart.

Keurmerkkassa’s
Er zijn verschillende soorten kassa’s waarmee u aan de fiscale eisen kan voldoen. Softwareontwikkelaars, leveranciers en accountants hebben samen met de Belastingdienst een norm ontwikkeld voor kassa’s: het Keurmerk Betrouwbaar Afrekensysteem. Een keurmerkkassa geeft een volledig, duidelijk en inzichtelijk rapport van de geregistreerde omzet. Met een betrouwbaar kassasysteem houdt u als ondernemer zicht op wat er gebeurt binnen uw bedrijf. KHN is daarom voorstander van een kassasysteem met een keurmerk

Meer informatie
Uitspraak van de Hoge Raad (25 juni 2015)
Keurmerksysteem in de horeca
Brochure ‘Het kassasysteem in uw bedrijf’

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens