Toeristenbelasting blijft melkkoe voor gemeenten

23-02-2016

Horeca spekt gemeentekas

Dit jaar halen gemeenten 188,6 miljoen euro op via de toeristenbelasting, dat is 8,6 procent meer dan vorig jaar. Dat meldt het CBS op dinsdag 23 februari. Gemeenten innen toeristenbelasting via hotels, campings en recreatieparken. KHN wijst erop dat gemeenten onaantrekkelijker worden voor toeristen als deze ongelimiteerde en ongastvrije stijgingen blijven voortduren.

 

 

Het bedrag is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Vorig jaar ging het om een totaalbedrag 174 miljoen euro. In 2011 was dat nog 138 miljoen euro.

Belastingloket
KHN wijst erop dat gemeenten onaantrekkelijker worden voor toeristen als deze ongelimiteerde en ongastvrije stijgingen blijven voortduren. Daarbij geldt dat de hotels en accommodaties ten onrechte als een soort belastingloket moeten optreden.

Oneerlijk speelveld
Ondernemers, die tot hun grote ergernis verplicht zijn als gemeentelijke kassier op te treden, hebben te maken met een ongelijk speelveld, omdat gemeenten onderling verschillende tarieven of geen tarieven hanteren. Daarnaast worden commerciële platforms als Airbnb en Wimdu nu niet of onvoldoende specifiek belast waardoor een oneerlijk speelveld ontstaat. KHN wil dat deze verhuursites (meer) worden belast. Transparantie van aanbieders bij deze platforms is daarbij noodzakelijk. 

Tenslotte: niet alleen hebben logiesverstrekkers vrijwel geen invloed op de bestedingen van de opbrengst van de toeristenbelasting. Ook het feit dat de middenstand - die ook profiteert van de toeristische aantrekkelijkheid van de gemeente - niet meebetaalt, wordt als niet eerlijk beschouwd.

Melkkoe afschaffen
Meestal verdwijnt de opbrengst direct in de algemene middelen van de gemeente om de gaten in de begroting te dichten. De inmiddels hoge toeristenbelasting voor een overnachting in hotel, camping of  jachthaven is een groeiend probleem voor toeristen en ondernemers. Wat KHN betreft wordt deze melkkoe van de gemeenten snel afgeschaft of worden de inkomsten uitsluitend besteed aan het toeristisch aantrekkelijker maken van de gemeente.

Niets voor terug
Toeristen zijn een steeds groter gedeelte van hun vakantiegeld kwijt aan toeristenbelasting, terwijl zij daar meestal niets voor terug zien. Die steeds groter wordende aanslag op vakantiebudgetten dwingt toeristen haast om te kiezen voor andere (goedkopere) bestemmingen. Bijvoorbeeld naar een gemeente waar geen toeristenbelasting wordt geheven of zelfs het buitenland. En toeristen die in het buitenland vakantie vieren, stimuleren de Nederlandse lokale economie in elk geval niet.

Toeristenbelasting in Nederland

2011  2012  2013  2014  2015  2016 
 138  150  163  170  174  189
Bedragen in miljoenen euro’s en afgerond
Terug