Het rookverbod in de horeca wordt steeds beter nageleefd. Maar de controle op de leeftijdgrens voor de tabaksverkoop laat nog te wensen over. Dat blijkt uit onderzoeken van onder andere de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Naar aanleiding van deze onderzoeken stuurde staatssecretaris Van Rijn de Tweede Kamer een brief over de naleving en de handhaving van het rookverbod en de leeftijdgrens voor tabak.

Uit onderzoek van Onderzoeksbureau Intraval (in opdracht van de NVWA) blijkt dat nagenoeg geen rokende gasten buiten rookruimten worden aangetroffen. Ook staan er in de horeca bijna geen asbakken meer op tafel. In restaurants, hotels en cafetaria’s was dat al jaren zo. Maar ook in Nederlandse cafés en discotheken is de naleving van het rookverbod nu 93 procent.

Aantal rookruimten toegenomen
Het aantal horecabedrijven met een rookruimte is toegenomen. 25 procent van de horecabedrijven heeft een rookruimte, met name discotheken en cafés. Een logische ontwikkeling volgens KHN. Het rookverbod wordt beter nageleefd en ondernemers willen hun rokende gasten natuurlijk een alternatief bieden. Dus worden er meer rookruimten gemaakt.

Controle op leeftijdgrens
Minder goed gaat het in de horeca met de naleving van de leeftijdgrens voor tabak. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht de leeftijdscontrole bij de verkoop van tabak. Bij de inspecties bleek dat in de horeca in 38% van de gevallen waar de leeftijd gecontroleerd had moeten worden dat niet gebeurde. Levensmiddelenzaken, tabaksspeciaalzaken en tankstations deden dat volgens de NVWA een stuk beter. De NVWA besteedde in 2015 extra aandacht aan naleving van de regels voor tabaksautomaten. Dat ging in 30% van de gevallen niet goed. In driekwart van die gevallen stond de automaat niet in het zicht. In andere gevallen was de automaat niet vergrendeld of lagen de ‘agecoins’ op het apparaat.

Wat zijn de regels voor de verkoop van tabak?
KHN heeft de regels rondom de leeftijdscontrole en tabaksautomaten voor je op een rij gezet

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens