Marco Helsloot Nationaal Kampioen Jonge Koks 2017

11-01-2017

Marco Helsloot van Restaurant & Hotel Merlet* uit Schoorl kwam als winnaar uit de strijd en mag zich Nationaal Kampioen Jonge Koks 2017 noemen.

Een amuse en een driegangenmenu, bereid met ingrediënten uit een ‘blackbox’ met te verwerken producten van hoofdsponsor HANOS. Die taak hadden acht jonge koks op 11 januari 2017 tijdens de strijd om het Zilveren Koksmes, de prijs voor jonge koks tot 25 jaar, tijdens de Horecava. Marco Helsloot van Restaurant & Hotel Merlet* uit Schoorl kwam als winnaar uit de strijd en mag zich Nationaal Kampioen Jonge Koks 2017 noemen.

Hij kreeg de prijs uit handen van jurysecretaris Bert van Manen. Marco droeg de prijs op aan de chefkok van Restaurant Merlet, Jonathan Zandbergen. "Deze is voor de chef, omdat hij ons volop gelegenheid geeft om aan dit soort mooie wedstrijden mee te doen en om onszelf zo verder te ontwikkelen."

Als tweede is Janneke Lugtenburg van Restaurant De Vrienden van Jacob* uit Santpoort Noord geëindigd. De derde plaats was voor Niels van Zijl van Podium onder de Dom.

Blackbox
De creativiteit van de koks stond centraal. Voor het voorgerecht bevatte de blackbox vis en/of schaal- en schelpdieren. In het hoofdgerecht moest kalfsvlees verwerkt worden en voor het dessert zaten er twee verplicht te verwerken producten in de box. De winnaar won naast het Zilveren Koksmes een Big Green Egg, een geldprijs van € 500,-, een messenset van Wüsthof, kleding van Chaud Devant en een HANOS kookboek.
De jury, bestaande uit Laurent Smallegange, Guido Panjer, Dennis van den Beld en Bert van Manen, lette op smaak, presentatie, bereiding, hygiëne en efficiënt omgaan met producten.

Gastronomisch Gilde
De wedstrijd is georganiseerd door het Gastronomisch Gilde, hét centrum en netwerk voor vakmanschap van professionals op het gebied van food en hospitality met ruim 3000 leden, in samenwerking met de Horecava. Het NK wordt mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsors HANOS, Koppert Cress en Rational en door de sponsors Big Green Egg, Chaud Devant, Gram, Sanday’s, Sealed Air, VanDrie Group, Wüsthof, Vitamix, Veltins, ROC Mondriaan, Henkovac, Hoshizaki, Héman, Verstegen en Winterhalter.

Terug