KHN wil mkb-toets tegen onnodige regeldruk

15-02-2017

'Wet- en regelgeving moeten het mkb beschermen en stimuleren in plaats van tegenwerken'

 

Bij alle wet- en regelgeving moet het effect op het midden- en kleinbedrijf (mkb) in kaart worden gebracht. Dat vinden KHN en MKB Nederland. Veel regels zijn niet werkbaar voor kleinere bedrijven. Er moet een mkb-toets komen die de regelgeving toetst op toepasbaarheid van nieuwe en bestaande regels.

Op 15 februari pleitten namens KHN, MKB Nederland en andere brancheorganisaties ondernemers voor de mkb-toets. Zij vertelden over hun ervaringen met onnodige bureaucratie bij de commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer.

Onnodige bureaucratie
Horecaondernemers hebben voortdurend te maken met allerlei regels, procedures en toezicht. Of het nu gaat om personeelsdossiers, arbeidsomstandigheden, milieueisen, lokale lasten of vergunningvoorschriften, horecaondernemers hebben continu te maken met onnodige bureaucratie. 

De mkb-toets
Met de mkb-toets kan worden vastgesteld of wet- en regelgeving toepasbaar is door een mkb-ondernemer. De mkb-toets wordt gehanteerd voor alle bestaande (waarbij uitvoerbaarheidsproblemen worden ervaren) en toekomstige wet- en regelgeving. Met de mkb-toets wordt duidelijk wat de bestaande of verwachte effecten van een wet of regel in de praktijk van het mkb zijn. De mkb-toets wordt zo samengesteld dat het voor elke bestaande en nieuwe wet- en regelgeving kan worden gebruikt.

 

Doordat maatregelen zich blijven opstapelen ontstaat er bij veel nieuwe wetgeving al snel extra regeldruk voor ondernemers. Vaak is het doel van regelgeving begrijpelijk. Maar wanneer die regelgeving nauwelijks toepasbaar is dan is hier moeilijk begrip voor op te brengen. Wet- en regelgeving moeten het mkb als grootste en belangrijkste banenmotor beschermen, bevorderen en stimuleren in plaats van tegenwerken.


KHN: minder regeldruk voor horecaondernemers

De regeldruk moet worden teruggebracht. KHN wil:

  • Structureel minder regeldruk als gevolg van gemeentelijk beleid en uitvoering op lokaal niveau
  • Inzet op ‘high trust principe’ op goedwillende ondernemers. Dus: beperkt en slim toezicht bij goede bedrijven en intensiever en steviger toezicht en handhaving bij slechte bedrijven
  • Slim gebruik van ICT
  • Dat de kosten voor toezicht en handhaving van overheidsregels voor rekening van de regelende overheid komen

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) stuurde op 15 februari een brief naar de Tweede Kamer over de uitvoering van twee moties over de mkb-toets. In de tweede helft van het jaar stuurt het ministerie meer informatie over de maatregelen.

Beeld Herman Hell bij commissie Economische Zaken: Nina Slagmolen
Terug