Politiek: Meer handhaving op leeftijdsgrens tabak

14-02-2017

 Slechte resultaten leiden tot meer aandacht NVWA

Op 15 februari praat de Tweede Kamer onder andere over het tabaksbeleid. Op de agenda staan de rapporten die staatssecretaris Van Rijn onlangs stuurde aan de Kamer met cijfers over de naleving en handhaving. Wat blijkt? De naleving van het rookverbod gaat goed, maar de naleving van de leeftijdgrens bij de verkoop van tabak in de horeca blijft achter.

 

Twee keer per jaar wordt onderzocht of het rookverbod wordt nageleefd. Hierbij kijkt de Nederlandse Voedsel & Waren Autoriteit (NVWA) in de horeca naar de aanwezigheid van asbakken en rokers buiten rookruimten. De resultaten zijn goed: de naleving was in 2016 tussen de 88 procent (discotheken) en 98 procent (eetcafés).

Rookruimte en sigarettenautomaat moeten blijven
Volgens de NVWA hebben steeds meer horecazaken tegenwoordig een speciale rookruimte. De helft van de discotheken heeft er een, en een derde van de kleine cafés. Bij de andere horecabedrijven moeten gasten naar buiten om te roken. KHN vindt het belangrijk dat de horeca gastvrij kan blijven voor rokers én niet-rokers (immers: bijna een kwart van de bevolking rookt). Wat ons betreft werkt de huidige situatie met rookruimten of het toestaan van roken op onze terrassen prima. Het aanbieden van tabaksproducten via sigarettenautomaten hoort als service naar onze gasten hierbij. Dit hebben wij ook zo meegegeven aan de Tweede Kamerleden die de 15e met elkaar en de staatssecretaris hierover in gesprek gaan.

Minder jongeren kopen tabak. Maar wel bij de horeca
Uit de onderzoeken blijkt dat steeds minder jongeren zelf tabak kopen (slechts 2 procent van de 14/15 jarigen en 9 procent van de 16/17-jarigen). Ook wordt er door verstrekkers minder vaak aan jongeren onder de achttien verkocht (43 procent tegenover 27 procent in 2015). De naleving is het beste bij supermarkten (71,8 procent), tabaksspeciaalzaken (56,7 procent) en tankstations (52,9 procent). De horeca (inclusief cafetaria’s) doen het minder met nalevingscijfers tussen de 23,5 procent en 30,1 procent. Hier ligt een grote uitdaging voor de horeca. Dus we zetten de regels nog maar even op een rij: Aan welke eisen moet u voldoen bij de verkoop van tabak in uw zaak?

Politiek: Inzet mysteryshopper en geen sigaretten in zicht
Omdat de resultaten uitblijven heeft Van Rijn de NVWA verzocht te bekijken om mystery shoppers ook in te zetten voor inspecties en dus ook boetes. Nu gebeurt dat alleen om een beeld van de naleving te krijgen. We verwachten dus dat er extra door de NVWA gecontroleerd gaat worden. KHN heeft de Kamerleden meegegeven dat de naleving in de horeca weliswaar beter moet, maar dat er nog steeds moet worden ingezet op de algehele norm: geen tabak onder de 18 jaar. Een verantwoordelijkheid die ook rust bij ouders en jongeren zelf.

Ook heeft de Tweede Kamer besloten dat er een zogenaamde ‘display-ban’ komt voor sigaretten. Oftewel: er wordt via wetgeving verboden dat pakjes sigaretten in het zicht staan. Wij houden u hiervan op de hoogte.

Lees ook

Terug