KHN: Restaurantweek Airdnd promotie voor illegale horeca

18-03-2017

Oproep om controles bij huiskamerrestaurants uit te voeren

De aangekondigde restaurantweek door de website voor huiskamerrestaurants Airdnd (Air Drink 'n Dine) in Amsterdam is promotie voor illegale horeca en daarom voor KHN onaanvaardbaar. Voorzitter Robèr Willemsen is vooral teleurgesteld omdat er op de website te lezen valt dat het initiatief de steun heeft van de gemeente Amsterdam. "De hobbykoks die meedoen, hebben geen drank- en horecavergunning en het is onbekend of zij bijvoorbeeld de eisen voor hygiëne, milieu, voedsel- en brandveiligheid in acht nemen."

Uit de advertenties op de website van Airdnd blijkt dat de hobbykoks tegen betaling ook alcoholische dranken verstrekken. "Dit is volledig in strijd met de Drank- en Horecawet en strookt niet met het alcoholbeleid van de overheid", aldus Willemsen. "Deze restaurantweek in Amsterdam zou dan ook juist aanleiding moeten zijn voor instanties als de gemeente Amsterdam, de Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) om streng te controleren op de wettelijke eisen."

Particulieren die restaurantje spelen,
kunnen ongelimiteerd hun gang gaan

In heel Nederland zijn al meer dan duizend hobbykoks via Airdnd actief. "Dit is ons al veel langer een doorn in het oog, want het is gewoon oneerlijke concurrentie. Onze bedrijven moeten aan allerlei strenge eisen voldoen en particulieren die restaurantje spelen kunnen ongelimiteerd hun gang gaan."

Gelijk en eerlijk speelveld
"Naast wettelijke eisen is het ook de vraag of deze koks hun verdiensten bij de belasting opgeven als inkomsten. Ze rekenen gangbare horecaprijzen variërend van 15 euro tot 45 euro zo blijkt op de website." Willemsen benadrukt dat innovatie in de horeca uitstekend is. "Maar er moet wel een gelijk en eerlijk speelveld zijn."

Lees ook
Kamp: “Ook Airdnd moet zich aan wet- en regelgeving houden” 
KHN: Airdnd OK maar zorg wel voor gelijk speelveld

Terug