KHN: Nieuw kabinet moet ontslagrecht aanpassen

17-03-2017

Omstreden Wet werk en zekerheid en loondoorbetaling bij ziekte moet de schop

Een nieuw kabinet zal na deze verkiezingsuitslag nog wel even op zich laten wachten. KHN en andere branchekoepels zoals VNO-NCW en MKB-Nederland zien kansen om de omstreden Wet werk en zekerheid (Wwz) en de loondoorbetaling bij ziekte op de schop te nemen.

In het Financieele Dagblad van vrijdag 17 maart 2017 zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "De perverse uitwerking van de Wwz breekt werkgevers in de horeca op. Personeel wordt steeds schaarser in een aantrekkende markt en nog steeds drijft deze wet werkgevers vaker naar payrollcontructies. Terwijl ze dat helemaal niet willen. Ze leveren in op continuïteit en loyaliteit."

Minder rigide toetsing
De oorzaak is de periode waarin tijdelijke contracten mogen worden aangeboden. "Die moet naar drie jaar", zegt Willemsen. Ook pleit hij voor een minder rigide toetsing van de rechter bij ontslag. "De enige die nog aan de wet vasthield, was minister Asscher."

Loonbetaling bij ziekte
KHN ziet ook kansen voor veranderingen rond loondoorbetaling bij ziekte. Minder risico voor de individuele werkgever, maar met een goede verzekering van en voor medewerkers. Natuurlijk moet een werkgever ook dan naar vermogen meewerken aan terugkeer naar de werkplek als dat kan.

Terug