Nieuw 50 eurobiljet vanaf 4 april in omloop

04-04-2017

Hoe herkent u dit?

In de strijd tegen valse eurobiljetten verschijnt vanaf dinsdag 4 april het nieuwe biljet van 50 euro. Na de 5, 10 en 20 euro is dit het vierde biljet van de Europa-serie dat het Eurosysteem invoert met vernieuwde en verbeterde echtheidskenmerken. Hoe houdt u nou een echt briefje van 50 en een valse uit elkaar?

KHN adviseert u om in ieder geval tijdig uw detectie-apparaten voor vals geld te updaten. De zogenaamde ultravioletcheck alleen is bij het nieuwe eurobiljet niet meer voldoende. Dus vraag uw leverancier hoe u de nieuwste software op uw apparaten zet.

Meest gebruikte biljet 
Het biljet voor 50 euro is het meest gebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo'n 8 miljard van in omloop, meer dan van alle briefjes voor 5, 10 en 20 euro samen. Dat komt neer op ongeveer 45 procent van het totale aantal biljetten.

Echtheidskenmerken
Of u het echte briefje van 50 in uw handen heeft, kunt u checken met de ‘VOEL, KIJK en KANTEL’-methode:

  1. VOEL het papier. Dat knispert. En VOEL de inkt. De streepjes aan de linker- en rechterkant van het biljet, de hoofdafbeelding, de letters en het waardecijfer voelen dikker aan.
  2. KIJK of u het portretraampje, het portretwatermerk en de veiligheidsdraad ziet als u het biljet tegen het licht houdt.
  3. KANTEL het biljet en u ziet vanalles oplichten en verschijnen zoals een smaragdgroen cijfer, een hologram en een portretraampje met Europa erin.

Download brochure echtheidskenmerken 20 eurobiljet

Echt of vals? Check 't met de app!
Wist u trouwens dat u met de 'Echt of vals app' van de Nederlandsche Bank zelf eurobiljetten digitaal kunt controleren op echtheid? De app is beschikbaar voor de Apple iPhone 5 en nieuwere versies. Aan de Android-versie wordt gewerkt.

Terug