Raymond Hardy: ‘Dit is mijn vak en daar ben ik trots op’

15-03-2017

‘Het vak krijgt nog niet de aandacht die het verdient’

In het Limburgse Beek wordt het beste biertje van Nederland getapt. Op het Nederlands Kampioenschap Biertappen sleepte Raymond Hardy van restaurant Aan de Meule de eerste plek in de wacht. KHN sprak met hem en zijn werkgever Michel Reijnders over vakmanschap.

Perfect gespoelde glazen, een juiste dikte van de schuimlaag en natuurlijk professioneel gepresenteerd aan de juryleden. Het was een zinderde finale. Op precies één punt won Raymond de titel tijdens de grand finale tijdens Horecava 2017. “Ik heb vooral punten gescoord op mijn speciaalbieren, die waren volgens de jury helemaal top. En ook op gastvrijheid heb ik extra punten gescoord”, aldus Raymond.

Kalm
"Het is geweldig om met collega’s uit het hele land mee te doen aan een wedstrijd voor vakmanschap. Dit is mijn vak en daar ben ik trots op. Samen met een maatje uit Maastricht heb ik veel geoefend. Maar op zo’n podium is het natuurlijk wel wat anders want er is ontzettend veel publiek en de media staan er bovenop. Maar gelukkig bleef ik toch kalm."

Platgebeld
Zijn werkgever Michel is trots en erg blij met alle extra media-aandacht die na de wedstrijd volgden: "Ik heb al die aandacht wel een beetje onderschat: de dagen erna zijn we platgebeld door zowel lokale als landelijke media. Het is fantastisch. En we zijn ook nog eens uniek: dit is de eerste keer dat een restaurant deze titel krijgt."

‘Het vak krijgt nog niet de aandacht die het verdient’

Michel is groot voorstander van wedstrijden als het Nederlands Kampioenschap Biertappen. "Ik vind het belangrijk dat mijn medewerkers zich blijven ontwikkelen. Door dit soort wedstrijden blijven medewerkers met hun vak bezig en groeien ze. Met uiteindelijk resultaat: de beste service voor de gast. Want de Nederlandse horeca kan op het gebied van gastvrijheid nog veel leren. Ik reis veel en buiten Nederland zie je niemand van achttien jaar in de bediening staan. Je hoeft maar de grens over te gaan en daar staan gastheren en -vrouwen van veertig en vijftig jaar vol trots hun vak uit te oefenen?. En dat elke dag weer. In Nederland laten we dat over aan studenten. En dan krijgt het vak niet de aandacht die het verdient."

Ondergewaardeerd
Raymond beaamt: "Goed gastheerschap is ontzettend belangrijk. Als een keer het eten niet smaakt, dan krijg je van de gast nog wel eens het voordeel van de twijfel. Maar als de bediening of de sfeer ruk is, dan komen gasten niet weer terug. Dat wordt nog wel eens ondergewaardeerd. Zowel door gasten als door sommige horecaondernemers."


Acteren
Michel: "Ik vind dat zo onterecht. Moet je zien wat onze medewerkers doen. Elke dag weer. Als Raymond een offday heeft omdat hij bijvoorbeeld een keer ruzie met zijn vrouw heeft of slecht heeft geslapen vanwege een ziek kind, dan mag de gast daar helemaal niks van merken. Hij kan zich niet terugtrekken achter zijn computer of in de keuken. Bedienen is acteren en heel hard werken. Elke dag weer. Ik ben blij dat Raymond nu waardering heeft gekregen voor zijn vakmanschap."

Prikkelen
"Iedereen staat te springen om goed personeel", vertelt Michel. "Het is tegenwoordig niet makkelijk om écht goede mensen met hart voor je zaak te vinden. Dus ik wil de mensen die ik in huis heb, de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen. Zo organiseren we voor het personeel van restaurant Aan de Meule verschillende hospitalitytrainingen en tapcursussen. Zo kun je ze blijven prikkelen."

Sexy
Michel pleit voor meer aandacht voor het gastheer- of vrouwschap. "De koks krijgen volop aandacht. Er zijn speciale prijzen, televisieprogramma’s en er zit elke dag wel een kok in een of andere talkshow. Maar dat gaat alleen maar over de keuken, niet over de bediening. Je hoort gasten nog regelmatig aan mijn jonge medewerkers vragen ‘je doet hiernaast toch nog wel een studie?’. Alsof bediening geen vak is. Laat ze daar eens een mooi programma over maken. We moeten het beroep van gastheer of -vrouw weer sexy maken. Dan stromen die opleidingen binnen no time weer vol met getalenteerde jongens en meisjes die vol passie voor dit vak kiezen."

Meer info over het NK Biertappen?
Bekijk hier de film en foto's van het NK Biertappen 2017.
Kijk voor wedstrijden bij u in de regio en meer informatie op tapwedstrijden.nl.

Terug